Teo och tävlingen

Veckans boktips handlar om Teo, en pojke som älskar att tävla med BMX cyklar. Hans pappa är en känd rallyförare som tycker det där med cyklar inte är så intressant. Milla är ofta den enda flickan i tävlingarna, men det bryr hon sig inte om. Hon är väldigt duktig och har krossat pojkar på tävlingsbanorna i flera år. Millas föräldrar tycker inte om att Milla tävlar i BMX. De tycker att hon ska satsa mera på skolan. Peter är son till en rik VD och har alltid de bästa och dyraste BMX grejorna. Han är lika tuff på banan som hans pappa är i affärer. 

Dessa tre och flera ska delta i den stora tävlingen BMX Blixt. Banan har byggts i hemlighet och ingen har fått titta på den på förhand. Därför vet inte cyklisterna vad som väntar dem utmed banan. De ska cykla genom en tunnel och ner i en djup grop. Och så är banan guppig på vissa ställen så att de kan hoppa med cyklarna och göra tricks. 

Peter verkar dock känna till hur banan ska se ut längre fram och Teo och Milla börjar misstänka att han fuskat. De gör allt för att stoppa honom och i slutet är det man mot man, eller cyklist mot cyklist kanske man ska säga. 

Det är en spännande historia som är skriven i serieformat, med en till tre rutor per sida. Ganska mycket pratbubblor finns det i boken och korta textrutor. Det som är lite förvirrande till en början är att förstå vem som talar i textrutorna. Men snart förstår man att Teo berättar när textrutorna är gröna. Millas textrutor är rosa och Peters är blåa. Största delen av tävlingen är dock sedd från Teos perspektiv. 

Boken är skriven av Scott Ciencin, som har skrivit andra böcker också för barn och vuxna. Bl.a. finns det två böcker på finska om Kim Possible, en Disney karaktär som Scott har skrivit om. Till den här boken har han haft hjälp av tre andra. Aburtov står skriven som illustratör. Andres Esparza står skriven för tuschning, dvs. han har ritat t.ex. karaktärerna. Fares Maese står skriven för färgläggning, så han har t.ex. målat Esparzas karaktärer. Boken känns modern och fräsh med starka färger och svart bakgrund. Serierutorna är inte alltid traditionellt rektangulära. De är ibland trekanter och ibland smala remsor. Ibland går de över hela sidan. Boken har en rekommenderad ålder på 9-12 år. Sportintresserade pojkar och flickor tycker säkert bra om boken, speciellt om de har ett intresse för BMX cyklar eller andra fartfyllda grenar med cyklar eller bilar. Boken har 55 sidor, men ganska lite text.