Hela folket läser 16.3-5.4.2020

Aktuellt
11.3.2020

Från redaktionen: Kirjailija | Teema | Teos | Täky

Måndag 16.3 inleds årets Hela folket läser -kampanj som pågår 16.3-5.4.2020. Under den tiden kan man fritt låna via e-biblioteken tre böcker som ingår i kampanjen. I år är det en finsk och en svensk roman samt en ungdomsbok på finska.

Böcker som ingår i år (Länkarna går till respektive boks sida på Boksampo/Kirjasampo):

Erlandsson, Karin: Missdåd (Schildts & Söderströms)

Kuisma, Hanna-Riikka: Kerrostalo (Like)

Hepo-oja, Briitta: Suomea lohikäärmeille (Otava)

 

Missdåd (utgiven 2016) är den första boken om Sara Kvist. Hon är en nyutexaminerad journalist som får praktik på en lokaltidnings kontor i en liten österbottnisk stad i början av 1990-talet. Under midsommaren jobbar hon och ska skriva om dansbanor runt om i trakten. Till sin hjälp har hon en sympatisk fotograf som heter Oskar. Några ungdomar hittar ett lik i skogen och Sara måste intervjua den dödes make och familj. Hon dras allt mer in i fallet och samtidigt måste hon ta i tu med sin svartsjuke pojkvän Robert som har ett stall med hästar i staden. Andra boken om Sara Kvist heter Pojken (utgiven 2018).

 

Hanna-Riikka Kuismas bok Kerrostalo (utgiven 2019) var nominerad till Finlandiapriset 2019. Boken handlar om människorna i ett enormt höghus, en gång stadens stolthet och framtidshopp. Hanna-Riikka skriver bland annat med svart humor om betongbunkerns vardag och bekymmer. Olika människor i höghuset får komma till tals.

 

Suomea lohikäärmeille (utgiven 2019) är en alternativ historia om 2000-talet i Finland. Det är en fantasybok för ungdomar. Finland är ett konungadöme. Anarkister som är för en republik försöker bryta ner landet. Folket lever fattigt och offrar till regenten. Häxkonster utövas olagligt i landet. Den fattige Tim går på lyseum och hans husdjursdrake rymmer. I och med att draken rymmer träffar han Lynx, som kommer från det rika, välbärgade samhället. De blir förälskade och börjar träffas, men det är inte alla som tycker om det. 

Böckerna kan man fritt låna via allmänna bibliotekens egna e-bibliotek. Man kan också gå direkt till sitt biblioteks e-bibliotek. Det som behövs är ett bibliotekskort med PIN-kod, nätanslutning och en apparat med vilken man kan läsa (t.ex. dator, pekplatta, smart telefon). Böckerna kan läsas direkt på webbsidan eller med appar, t.ex. Biblio och Ellibs. E-böckerna returneras automatiskt efter att lånetiden (28 dagar) gått ut, så man behöver inte tänka på att lämna tillbaka e-böckerna. 

E-biblioteken erbjuder också mycket annat att läsa, se på eller lyssna på. De olika biblioteken har ofta olika regler för sina e-böcker (t.ex. hur många e-böcker man får låna per vecka). Därför vill biblioteken i samarbete med förlagen erbjuda kampanjböcker fritt tillgängligt under en tid. Man vill också sänka tröskeln för användningen av e-biblioteken, då alla kanske inte vet hur man använder tjänsten eller att den finns.

Vänligen kontakta ditt bibliotek ifall du behöver hjälp med att förstå hur e-biblioteken fungerar eller har andra frågor som rör kampanjen.