Astrid Lindgrens sagoskatt

Bokhylla

36 böcker

17.3.2020
|Alla bokhyllor

Astrid Lindgren (1907-2002) skrev sammanlagt 34 kapitelböcker och 41 bilderböcker. Några av hennes mest kända karaktärer är Pippi Långstrump, Emil i Lönneberga, barnen på Saltkråkan och i Bullerbyn, bröderna Lejonhjärta, Madicken och Ronja Rövardotter. I den här bokhyllan har jag samlat en liten del av dessa böcker. Jag har tagit med böcker från 1940- och 1950-talen. Det är inte alla som känner till att Astrid skrivit om dem. T.ex. "Kati i Amerika" och "Kerstin och jag". Hennes debutbok, som publicerades 1944, blev "Britt-Mari lättar sitt hjärta". 

Böckerna har kommit ut på över 100 språk och i flera format, t.ex. bilderböcker, seriealbum, samlingsvolymer och romaner. Många av böckerna har kommit ut på nytt med nya pärmbilder. Många av böckerna har filmatiserats och finns även som ljudböcker. På CD-skivor har man samlat de populära visorna. 

I bokhyllan finns medtaget även "Ur-Pippi" som är en bok om orginalmanuset till Pippi Långstrump; ett manus som Albert Bonnier tackade nej till. Manuset skrevs om och gavs ut ett år senare, 1945, av Rabén & Sjögren. Därmed fyller Pippi Långstrump 75 år i år (2020). Grattis Pippi!