Astrid Lindgrens sagoskatt

Sidospår
17.3.2020

Från redaktionen: Aktuellt i Sidospår

Det är inte bara Mumintrollet som fyller jämnt i år! Det gör nämligen även Pippi Långstrump, en av Astrid Lindgrens mest älskade karaktärer. Första boken om Pippi Långstrump publicerades 1945, samma år som Tove Jansson publicerade "Småtrollen och den stora översvämningen" (första boken om Mumintrollen). Under sitt långa liv hann Astrid skriva 34 kapitelböcker och 41 bilderböcker som tillsammans sålts i över 165 miljoner exemplar och översatts till fler än 100 språk! Utöver de populäraste karaktärerna finns även böcker, framför allt från den tidigaste perioden på 1940-1950 talen som många kanske inte förknippar med Astrid Lindgren. Här finns t.ex. Kerstin och jag från 1945 om tvillingarna Kerstin och Barbro, eller Kati i Amerika som publicerades 1950. 

Astrid Anna Emilia Lindgren föddes 14 november 1907 på gården Näs utanför Vimmerby i Småland. Hon avled i Stockholm 28 januari 2002 på sin adress Dalagatan 46, som har bevarats likadant som det var då Astrid bodde där från 1941 till sin död 2002. Hemmet visas för förhandsbokade grupper. Vid sitt frånfälle var hon 95 år, hade problem med både syn och hörsel. Några år tidare hade hon drabbats av en stroke, men återhämtade sig ganska bra från den. Astrid hade tre syskon (storebror Gunnar, lillasyster Stina och lillasyster Ingegerd). De hade en lycklig barndom i Vimmerby, en barndom som inspirerade till böckerna om barnen i Bullerbyn. I skolan träffade Astrid en flicka som hette Anne-Marie och de blev goda vänner. Anne-Marie kallades Madicken, och gav så namnet åt en annan av Astrids kända karaktärer. Astrid jobbar en tid på Wimmerby Tidning, men flyttar så småningom till Stockholm för att utbilda sig till sekreterare. Astrid fick två barn, Lars (1926-1986) och Karin (född 1934). Barnen har olika pappor. 

1939 när andra världskriget bröt ut började Astrid Lindgren skriva dagböcker för att dokumentera kriget. Hon klippte ut artiklar från tidningar och skrev om sin egen vardag. 17 dagböcker blev det innan freden kom 1945. Dagböckerna har getts ut som bok, under namnet Krigsdagböcker. Astrid och Madicken fick 1940 jobb hos underrättelsetjänstens avdelning för brevcensur. Där skulle de läsa brev till och från utlandet och även militärpost. Astrid kände därför till mycket om kriget.

Astrids första bok blev Britt-Mari lättar sitt hjärta som publicerades 1944. Den handlar om Britt-Mari som får en skrivmaskin och börjar skriva brev till Kajsa. 1944 försökte Astrid publicera en annan bok, en bok om Pippi Långstrump. Hon skickade manuset till Albert Bonniers förlag, men de ville inte ta emot det. Manuset skrevs om och året efter, 1945, blev boken publicerad av Rabén & Sjögren. 

Astrids dotter Karin som låg sjuk i sängen bad plötsligt sin mamma berätta om Pippi Långstrump. Så Astrid började hitta på berättelser om den starka, rödhåriga flickan. På Karins tioårsdag fick hon i present maskinskrivna manus om Pippi. Det var de här manusen som Albert Bonniers förlag inte ville ha något att göra med. De ursprungliga manusen och teckningar samt anteckningar har publicerats i en bok som heter Ur-Pippi

Sedan dess har Astrid skapat ett flertal oförglömliga karaktärer, t.ex. barnen i Bullerbyn, bröderna Lejonhjärta, Emil och Ida i Lönneberga, Karlsson på taket och barnen på Saltkråkan. Astrid hämtade inspiration till sina böcker från sin barndom och från personer hon kände. Som sagt fick hennes kompis Madicken ge sitt namn till Madicken som bor i Junibacken. Emil sägs ha drag av Astrids pappa och bror Gunnar. Mycket av sin barndom beskriver Astrid i Bullerby-böckerna.

Förutom böckerna skrev Astrid också sångtexterna till de populära visorna som använts i TV-serier, filmer och pjäser. Däremot fick andra skriva musiken till visorna. Georg Riedel har skrivit musik till de flesta av visorna, men t.ex. "Här kommer Pippi Långstrump" tonsattes av Jan Johansson, som avled. Efter Johansson fick Riedel ta över. Men även Anders Berglund, Björn Isfält och andra har tonsatt.

Under sitt liv som författare och på ålderdomen fick Astrid ta emot ett stort antal priser. Här är bara en liten del:

- Svenska Akademiens stora guldmedalj 1971

- Filosofie hedersdoktor vid Linköpings universitet 1973

- Holländska Silvergriffeln tre gånger (1973, 1975, 1983) för Lotta på Bråkmakargatan, Bröderna Lejonhjärta, Ronja Rövardotter

- Leo Tolstoj medaljen, Sovjet 1987

- Årets smålänning 1992

- Årets svensk i världen 1997

- Århundradets svensk, Aftonbladet 1999

1987 när Astrid fyllde 80 år fick hon Amningshjälpens Bröstpris för en mening som hon skrev i Ronja Rövardotter: "Hon [Lovis] tog barnet ifrån honom och la det till sitt bröst, och sedan var där ingen gråt mer."

Astrid kämpade för barns rättigheter, jämlikhet och djurens rätt. 

                                                                                           

 

Bokhylla med Astrid Lindgren böcker:

Astrid Lindgrens sagoskatt

 

Källor: Astridlindgren.com

 

astridlindgrenshem.se

Wikipedia

Boksampo