Vi ses på måndag?

Veckans boktips handlar om Joel, en pojke som går på ettan i gymnasiet. Han ska handla fredagsmys med sin lillasyster Alva, men köpet går inte igenom, då Joels mamma ännu inte satt in pengar åt honom på kontot. Vilken tur att Elias råkar finnas i affären. Tur och pinsamt på samma gång. Elias som Joel spanat in i skolan, men som tyvärr är ihop med Simon. Elias erbjuder att betala för Joels alla varor. Skönt. Kassakön är lång och en sur gubbe suckar bakom Joel. Alla vill hem till fredagsmys och helgledigt. 

Ett par dagar senare får Joel komma hem till Elias, som går på tvåan i gymnasiet. Han måste ju betala tillbaka lånet. Hemma hos Elias doftar det nybakade kanelbullar. Elias och Joel äter kanelbullar och spelar schack. Joel kan bara lite schack, men Elias lär honom mera. De sitter mitt emot varandra i vardagsrummet, med schackspelet mellan sig. Deras händer vilar på bordet, bara några centimeter ifrån varandra. Joel vill så gärna att deras händer ska nudda vid varandra, men han vågar inte. De spelar schack, skojar med varandra, fnissar och ibland tittar de på varandra, i smyg och rakt in i varandras ögon. Plötsligt har flera timmar gått utan att de märkt något. Joel måste hem. Han undrar om de bara ska säga hej då, men det blir en snabb kram. 

Joel känner hur det pirrar i magen och han vill bara träffa Elias igen. Det blir flera möten med schackspel och kanelbullar. Elias ska sedan till Luleå för att hälsa på sin storasyster. Det är höstlov och ingen skola på hela veckan. Joel träffar en annan kompis, Lovisa, och spelar pingis med henne och några andra klasskompisar. Men han kan inte sluta tänka på Elias. Ska de ses igen på måndag när skolan börjar? Är Elias verkligen ihop med Simon? Elias har ju inte sagt något om Simon. Hur ska han våga ta kontakt med Elias igen utan att verka för ivrig?

Det är en bok om pirr i magen, ljuvliga kanelbullar, schack och rädslan att våga ta kontakt med den man är kär i. Boken har kommit ut på Nypon förlag och har en åldersrekommendation på 12-15 år. Den är lättläst och har drygt 90 sidor, med ganska enkel text och korta meningar. Det är en bra bok och man vill gärna veta hur det går senare för Elias och Joel. Boken har skrivit av Johanna Lindbäck, som skrivit flera andra böcker för ungdomar.