Flera tips på e-böcker för barn och ungdomar (del 2)

Sidospår
22.4.2020

Från redaktionen: Aktuellt i Sidospår

Den här veckan (20-26.4) firas någonting som kallas Läsveckan. Alla kan delta i Läsveckan genom att läsa en bok, eller flera böcker. Du kan läsa mera om Läsveckan och vad det är genom att klicka här:

Läsveckan

För att fira Läsveckan kommer här flera tips på böcker som kan läsas som e-böcker. Före påsken gav jag en e-boklista som finns att läsa här: 

Tips på e-böcker för barn och ungdomar 

Alla dessa finns kanske inte vid ditt e-bibliotek, men förhoppningsvis finns någonting i alla fall. Även om dessa titlar inte finns tillgängliga i ditt e-bibliotek, så är det i alla dall bra boktips så att du kan söka efter titlarna när biblioteken öppnar igen. Kanske hittar du liknande böcker av samma författare. Här finns tips på böcker om allt möjligt: katter, hästar, mysterier, flyktingar, resor och annat.

Bibliotekskort med pinkod krävs.

Dessa böcker finns åtminstone vid Vasa Stadsbibliotek/Fredrikabibliotekens e-bibliotek och kan läsas direkt online (eller laddas ner om du har t.ex. Biblio-appen på telefonen). Jag har sökt böcker enligt deras åldersrekommendationer och ger här tips på fem böcker per grupp. Åldersrekommendationerna är just rekommendationer. Är man t.ex. 13 år kan man absolut läsa böcker från gruppen 9-12 år. Kom ihåg att e-biblioteken kan ha begränsningar på hur många böcker som får lånas per vecka! (I det e-bibliotek jag använder i Vasa är det en begränsning på tre böcker per vecka.)

Logga in med ditt bibliotekskort och pinkod. Sök på bokens titel eller författare. Jag rekommenderar verkligen att låna e-böcker, speciellt nu när biblioteken är stängda och det inte går att låna böcker därifrån.

Trevlig läsning!

6-9 år:

- Plutten hittar vildkatten (av Anita Gustavsson)

- Hilda och gymnastikdräkten (av Christina Lindström; Du kan läsa mera om Hilda och gymnastikdräkten under den här länken: Veckans boktips)

- Erik skejtar (av Torsten Bengtsson)

- Ansiktet i fönstret (av Guit Idestam-Almquist)

- Ninjakatten Toto och den stora kobrajakten (av Dermot O'Leary)

 

9-12 år:

- Nattsvart och underbart (av Annika Sandelin)

- Drömmen om Chamir (av Angelica Öhrn)

- Spökjägare: Vänner att dö för (av Martin Jern)

- Familjen (av Cecilia Lidbeck)

- Casino (av Petter Lidbeck)

 

12-15 år:

- Visst gör det ont (av Gunnel Beckman)

- Egna spår (av Emma Vall)

- Sakramentet (av Ann-Sofi Forsmark)

- Guldfågeln (av Ingeborg Vollquartz)

- Spårlöst försvunnen (av Malin Stehn)

 

15+ (unga vuxna):

- De afghanska sönerna (av Elin Persson)

- Sönderslagen (av Emma Johansson)

- Bete sig (av Linda Jones)

- I Kalifornien skälver jorden (av Anna Hörnell)

- Olivia för alltid (av Julia Wickholm)