Familjen

Sidospårets Tips
30.4.2020

Information om verket: Familjen

Fler tips

Ella bor med Familjen, tillsammans med sina bröder och systrar och sin Far som styr över dem. Far som ser till att inget ont eller giftigt kommer in utifrån, från den omkringliggande världen där de förlorade bor. De förlorade, som blir utsatta för gift från motorvägarna, som har små datorer inopererade i ögonen och som inte kommer att överleva Kollapsen. Det kommer Familjen att göra, för Familjen är i säkerhet. Solen välsignar maten innan den får tas in i huset och ätas eller sparas i källaren. När Kollapsen kommer måste Familjen samlar nere i källaren. Där finns mat, filtar och annat. Det är något man övar på, att snabbt ta sig ner till källaren. De äldre barnen hjälps åt att bära de små barnen. 

Ella har sju syskon; Silas, Hope, Juno, Örn, Alvar, Lillan och Babyn. Fast egentligen är det inte hennes riktiga syskon. Det är barn och ungdomar som också bor på Gården. Far är inte ens Ellas riktiga pappa. Han är bara Far för alla i Gården. Som en ledare. Till sin hjälp har han tre andra vuxna; Marlene, Christa och Ben. Ben håller skola för barnen och lär dem om den farliga världen som är utanför Gården. Barnen får veta att de kan bli blinda av att dricka filmjölk. Sammanlagt tolv personer bor på Gården, där de odlar grödor, tar hand om djuren, syr lapptäcken som de säljer åt de förlorade i stan. Det finns liknande Gårdar runt om i landet, säger Far.

De får lära sig ordspråk som "En stängd dörr är ett stängt hjärta". Endast Far får ha ett eget rum med en dörr som han kan stänga. "Arbete gör sömnen söt." Det betyder att de ska arbeta hårt under dagarna så sover de gott sedan. Även barnen hjälper till så mycket de orkar, förutom de minsta barnen som får leka. "Det bästa är allas bästa" handlar om att man inte ska vara egoistisk. Man ska alltid tänka på vad som är bäst för Familjen som helhet, t.ex. när Alvar, som fram till fem års ålder kallades Lillen, gav sin nallebjörn till Lillan. Barnen ses som "världens hopp", de som ska föra traditionerna vidare.

Så får Ella syn på en pojke när hon går längs stängslet som omringar Gården. En förlorad pojke. Ella vill försöka rädda pojken och vill att han ska komma till dem på Gården. Hon berättar om deras liv. Jack, som pojken heter, berättar också om sitt liv. Han säger att man inte alls blir blind av filmjölk. Dessutom finns det visst skolor, trots att Ben har sagt att det inte finns skolor längre. Sakta men säkert förstår Ella att allt som sägs på Gården inte stämmer. När sedan Örn blir svårt sjuk och Ella får reda på en fruktansvärd hemlighet om sin älskade Far, måste hon ta ett mycket svårt beslut. Ska hon stanna på Gården och sin Familj, eller ska hon våga gå med Jack till den okända världen på andra sidan stängslet?

Boken har skrivits av Cecilia Lidbeck, som också skrivit flera andra böcker för barn och unga. Boken har 188 sidor, men den är ändå ganska lättläst. Den har en åldersrekommendation på 9-12 år. Det är en intressant bok om hur gruppen lever och tänker. Man kan kanske kalla det en sekt. Jag har läst boken som e-bok. Den finns bland annat vid e-biblioteket som används av Vasa stadsbibliotek/Fredrikabiblioteken. Boken har getts ut i år, 2020, så den kanske inte finns vid alla bibliotek när de öppnar. Men småningom köps den säkert in till flera av biblioteken. Kolla om den finns vid det e-bibliotek ni använder.

Den här veckan blev det två boktips, men nu kommer inget nytt tips förrän 11 maj. Ha en trevlig valborg/första maj, så återkommer vi om en dryg vecka.