Vårt lilla landslag spelar VM

Milan i livsmedelsbutiken älskar fotboll, speciellt det italienska fotbollslaget AC Milan. Det är därför han kallas Milan. Egentligen heter han Emil. Han tycker det är tråkigt att fotbollsplanen är så tom och tyst. Han vill att barnen ska spela fotboll. Så han kommer på en bra idé. Han ska ordna en fotbollsturnering mellan Sveagården, Norrgården och Tunnelgården. Ficke och Emi från Sveagården får i uppdrag att samla ihop sju spelare från sin gård.

Men det visar sig vara krångligt att hitta så många barn som vill spela fotboll. Hassan och William är självklara. Det är också Lara. Men sen blir det svårare. De frågar Frida som är så tyst och blyg. De lyckas övertala henne. Men vem är den sista spelaren i deras lag? De upptäcker Timo som sitter ledsen vid ett av fotbollsmålen. Han är från Tunnelgården men får inte vara med eftersom han bara är åttonde bästa spelaren på deras gård.

Ficke ordnar så att Timo får spela för Sveavägen. När så lördagen äntligen kommer blir det turnering mellan de tre lagen. Men barnen har bestämt att det inte ska heta Milancupen. Istället ska det heta lilla VM. Sveavägen har gula tröjor, gula som Sverige. Tunnelgården har röda tröjor, röda som Englands bortalag. Norrgården har ljusblåa tröjor, ljusblåa som Argentina. Alla lag spelar mot varandra, två matcher var. Argentina mot Sverige, England mot Argentina, Sverige mot England. Vem vinner VM egentligen när matcherna är över? Inte ens Milan verkar ha koll på hur han ska tolka slutresultaten. Tur att Ficke vet hur de ska räkna!

Mats Wänblad har skrivit boken om Ficke, Emi och de andra. Andra boken i serien heter Revanschen och sedan finns ytterligare en bok som heter Vårt lilla landslag och stora klubben. För den som tycker att fotboll är riktigt roligt, finns en fakta- och pysselbok om fotboll med samma huvudpersoner, också den skriven av Mats. Illustratören till böckerna är Maria Andersson Keusseyan. Det är en rolig bok för barn i åldern 6-9 år, drygt 80 sidor, med roliga bilder i starka färger. Mats Wänblad har skrivit ett stort antal böcker för barn och ungdom.