Flickan på kyrkogården

Veckans boktips handlar om Nila som ska börja i en ny skola. Hon är sen och måste ta genvägen förbi kyrkogården för att hinna. Där får hon se en flicka som sitter på en hög gravsten. Hon har ingen jacka, bara jeans och en T-skjorta, trots att det är så kallt ute. Men flickan verkar inte frysa ändå. Flickan på gravstenen vill prata med Nila, men först försöker Nila att inte bry sig om den konstiga flickan så mycket. Flickan andas. men andningen syns inte som små moln på himlen, som det brukar göra i vanliga fall när man andas och det är kallt ute. 

Läraren i Nilas klass vill att Matilda och Rosa ska ta hand om Nila, men det vill inte flickorna göra. De vill vara för sig själva. Ändå ljuger Nila för läraren och säger att Matilda och Rosa nog tar hand om henne. Maj, flickan på kyrkogården, tycker inte om det hon får höra av Nila. Hon vill lära de dumma klasskamraterna en läxa. Men hur ska det gå till? 

Boken om flickan på kyrkogården har skrivits av Mårten Melin, som även har skrivit många andra böcker för barn och ungdomar. Boken är lättläst med 48 sidor och har många små svartvita bilder av Hanna Granlund. Det är en trevlig bok att läsa och jag rekommenderar den. Men jag tycker att boken slutade lite tvärt, utan riktigt avslut. Det kan ha att göra med att boken är första delen i en serie som kallas Spöksystrar. I del två fortsätter historien om Nila och Maj och de andra i klassen. Jag har läst boken som e-bok, men jag är inte säker på att alla delar finns som e-bok. Här följer länkar till de böcker om Spöksystrarna som nu kommit ut.

1. Flickan på kyrkogården

2. Ett spöke i klassen

3. Ett spöke sover över

4. Den fruktansvärda hämnden

5. Spöktivolit

6. Det förhäxade huset

7. Ett spöke fyller år

8. Spöke på djupt vatten 

9. Spöke i fara