Bokvåren 2020

Tema
4.6.2020

Från redaktionen: Kirjailija | Teema | Teos | Täky

Boksampo tipsar om vårens bästa böcker!

Finlandssvensk skönlitteratur

Bertell, Ann-Luise: Heiman (Förlaget)

Pappan dör och lämnar den tioåriga Elof och hans lillebror ensamma på släktingarnas nåder. Rädslan blir pojkarnas följeslagare genom livet, men den får aldrig avslöjas. Stoltheten är det viktigaste. Och Heimanet, hemgården i den österbottniska byn, det enda släkten någonsin har ägt. En finstämd roman om rotlöshet, inspirerad av gamla släkthistorier.

Grundvall, Maria: Sommardrömmen (Schildts & Söderströms)

Annas dröm ska äntligen bli verklighet. Den slitna trävillan ska renoveras och återuppstå som småstadens klarast lysande pärla: Bed & breakfast Sommardrömmen. Det finns förstås små problem som måste lösas. Som att tiden är knapp och budgeten ännu knappare. Och att elektrikern är alldeles för snygg, med mörkbruna ögon och skäggstubb... Feelgood i Kaskö..

Kügelgen, Michaela von: Nationen (Förlaget)

En feelgood-roman om studielivet. Galna fester, vänskapsband och hjärtesorger. En grundkurs för den som ännu har alla sitsar framför sig, eller en nostalgitripp för den som inte längre är tvungen att panta flaskor för att ha råd med cigg.

Sarkola, Milja: Mitt kapital (Förlaget)

En briljant och störande debutroman om pengar. Berättarjaget tar ett bostadslån och köper en lägenhet nära Helsingfors centrum. Den månatliga låneraten börjar ticka i hennes huvud, och räknandet äter sig in på alla områden av hennes liv. Vad händer när man börjar betrakta sin bostad, sin man, sitt barn och sin konst i termer av att maximera nyttan?

Teir, Philip: Jungfrustigen (Schildts & Söderströms)

Richard träffar Paula, och alla bitarna faller på plats. Men det är inte bara Paula och Richard som ska bygga bo. I den nya gemensamma lägenheten bor också varannan vecka Richards barn från hans tidigare äktenskap... En inkännande och insiktsfull roman om skilsmässa, nyfamilj och den svåra konsten att leva under samma tak.

Ylöstalo, Hanna: Silver (Förlaget)

Silver har flyttat bort från byn, till en stad hon inte känner till. Hon borde leva ”det nya livet” men allt känns tomt. I den nya staden finns universitetet, ett tomt kylskåp och en främling på en inglasad balkong. Kvar i byn finns flickgänget: Cami, Senja och Maya. En träffsäker debutroman om att lämna landsbygden och sin barndom, om att lösgöra sig från en grupp och för första gången få syn på sig själv.

Åhman, Axel: Klein (Schildts & Söderströms)

Hurdan ska en riktig karl vara och inte vara? Det värsta tänkbara är att vara ’klein’, en av de svaga, klena och opålitliga. En pricksäker och finstämd novellsamling om mansnormer, makt och toxisk maskulinitet; ett träffande porträtt av den österbottniske mannen och den österbottniska byn.

Svensk skönlitteratur

Alfredsson, Karin: Roger och Rebecka (Bokfabriken)

Uppföljaren till Karin Alfredssons hyllade Vajlett och Rut, om förbjuden kärlek på 1950-talet. Skollärarinnan Vajlett bor hos, eller egentligen med, post/telefonväxelfröken Rut. De är fortfarande huvudpersoner men har nu fått sällskap av två barn som ska börja i skolan: Roger, son till frånskilda Rut, och Rebecka som har en ogift mor. Ett porträtt i ord av en 50-talsby i Västerbotten.

Broberg, Maria: Bakvatten (Norstedts)

Alla tror att pojken Nilas har drunknat i Vindelälvens vatten. Först många decennier senare avslöjar vårfloden vad som egentligen hände. En roman om människoöden som knyts ihop av Nilas försvinnande i Västerbottens inland i mitten av sextiotalet. Om ensamhet, längtan, byskvaller och hur långt samvetet kan sträcka sig.

Dirawi, Gina: Paradiset ligger under mammas fötter (Norstedts)

Mona och Mila har varit bästisar sedan barndomen. Mona är rebellen som ifrågasätter orättvisor, Mila är mer osäker och pluggar hårt för att komma in på läkarlinjen. En debutroman om två unga svenskpalestinska kvinnor i konflikt med kraven från den svenska skamkulturen och den muslimska hederskulturen. Knivskarpt och frispråkigt om frigörelse, vänskap och världens orättvisor.

Elings Knutsson, Jona: Krokodilens vändkrets (Albert Bonniers förlag)

Malin bor på Östermalm i Stockholm och skriver på en berättelse om kosmonautfrun Yonova Shatalova som på 1970-talet blev ofrivillig sambo med två kubanska krokodiler när hennes man fick dem i present av Fidel Castro. En debutroman om två kvinnor i olika tider som båda känner sig ensamma och förbisedda i sina förhållanden. Bygger på en sann historia.

Grytt, Kajsa: Performance (Natur & Kultur)

Den svenska konstnären Johanna kommer till Los Angeles för att skapa ett verk som ska visas på en ny spektakulär konstplats på ett berg ovanför Los Angeles. Uppdraget är mycket välbetalt, men projektbeskrivningen är vag: ”Gör vad du vill”. Vilka är miljardärsparet som gjort detta möjligt och vad vill de med sin investering? En snygg panoramanovell om konst, kapital och relationell handel.

Hågård, Erik: Lilo (Albert Bonniers förlag)

Antibiotikaresistens och en ständigt stekande sol har förvandlat världen till en fientlig plats. Gawar och Loé måste försöka ta sig till templet i Port Ondeo, en sönderfallande, sluten stad. Det sägs att det går att leva där, om de kan ta sig till den norra stranden, om de blir insläppta… En originell berättelse från en tid då människorna har förlorat herraväldet över den levande världen, då ingen längre kommer undan förstörelsen.

Lindgren, Petter: Singer (Albert Bonniers förlag)

Stockholms skärgård, andra världskriget är på väg att ta slut. Singer är vaktpost på en isolerad skärgårdsö. Han bor i ett litet runt torn av betong, skyfflar snö, okulärbesiktigar gasackumulatorn och läser ur hydrograf Pettersons oceanografiverk. Och berättar sin historia för eftervärlden att ta del av, när uppdraget på ön är slutfört. Men vem är Singer och vad förde honom till ön? En gåtfull och melankolisk liten roman.

Lindroth, Malin: Rolf (Norstedts)

Rolf är Komvuxvikarie, snart 60 år och bor ovanför Safiren Livs. I natt har han dödat en flicka och väntar på att polisen ska komma och förlösa honom från hans brott och ensamhet. Ett mörkt och underhållande porträtt av en man i en flock av män, de obetydliga männen i beiga vinterjackor som varje morgon står och väntar i busskuren.

Salomonsson, Anita: Huldas hus (Norstedts)

Sara Sofia bor ensam i en liten stuga och arbetar som piga. Hulda är en världsvan och ogift bröllopsfotograf som flyttar in i byn och det stora, märkvärdiga huset intill Sara Sofias stuga. Två till synes obetydliga men verkliga kvinnoöden från Västerbotten.

Sandgren, Lydia: Samlade verk (Albert Bonniers Förlag)

Cecilia, Gustav och Martin, tre vänner från studietiden. Cecilia är modell och musa till Gustav och gifter sig med Martin. Men en dag, strax efter sin disputation i idéhistoria, försvinner hon spårlöst. Femton år senare: Martin är en småförläggare med förfallna författardrömmar och Gustav en framgångsrik men försupen konstnär som ska ha en utställning på Göteborgs konstmuseum. Cecilia är fortfarande försvunnen. Dottern Rakel kastas in i ett sökande efter en mor hon nästan inte minns. En storslagen Göteborgsskildring och en debutroman om djup kärlek, mångårig vänskap och konst.

Swärd, Anne: Jackie (Albert Bonniers förlag)

En mörk försommarkväll 1988. Den unga kvinnan Jackie sitter på ett rusande tåg på väg mot Stockholm och ett nytt liv. Hon möter en mystisk, äldre kille, och de inleder ett passionerat kärleksförhållande. Men snart blir drömmen om en förälskelse en mardröm. En mörk vuxensaga om kärlek, besatthet och överlevnad.

Tichý, Andrzej: Renheten (Albert Bonniers förlag)

Elva noveller som med tyngd såväl som humor skildrar de utsatta och ger en röst åt de brutna, hopplösa och halvgalna. Elva texter om människor på väg att bryta ihop på grund av vidriga levnadsomständigheter, och om människor som redan har brutit ihop; om det ibland ganska utdragna ögonblick som förändrade allt. En förtvivlad uppgörelse med klassamhället.

Wiberg, David: En vuxen människas bekännelser (Piratförlaget)

Ett förhållande som gick i kras, en hämnd med katastrofala följder och ett liv som aldrig tog fart. En medelålders man passar föräldrarnas hus när de reser bort över julen och försöker konstruera, eller rekonstruera, sitt liv. En berättelse om en man som vill hämnas på livet och tillvaron.

Skönlitteratur i översättning

Aubert, Marie: Vuxna människor (Wahlström & Widstrand)

Ida är 40 år, arkitekt och barnlös. Hon åker till familjens gemensamma sommarstuga för att fira sin mammas 65-årsdag. Allt är uppbyggt för några härliga dagar med familjen. Men vid stugan väntar också lillasystern Marthe med sambo, bonusdotter och en strålande nyhet… En norsk debutroman om syskonavundsjuka och barnlängtan. Smärtsamt och humoristiskt.

Barker, Pat: Flickornas tystnad (Albert Bonniers förlag)

En modern omarbetning av Iliaden och andra antika verk om kriget i Troja, ur hustrurnas och mödrarnas perspektiv. Ger röst åt krigets offer, åt dem som förbinder de skadade och tvättar liken, och åt dem som hela tiden hotas av död, våldtäkt, att bli fråntagna sina barn.

Beagin, Jen: Dammsuga i mörker (Wahlström & Widstrand)

Mona är 26 och städar hemma i rikt folks villor i den ”bohemiska” delen av en liten stad i New Mexico. Mona har ett mörkt förflutet, tvångsmässiga tendenser och hon roar sig med att snoka i sina kunders garderober och lådor. En roman om nedsmutsning och rengöring, och om en ung kvinnas längtan att förvandla sitt fattiga tjänande underlägesliv till ett mer lekande och njutande och friare liv. Knasiga karaktärer, udda miljöer och ”dirty realism”.

Carty-Williams, Candice: Queenie (Albert Bonniers förlag)

Queenie Jenkins är 25 år, bor i London, gör ett halvbra jobb på en halvstor dagstidning och har just blivit dumpad. Med svajig magkänsla och Tinder som kompass söker hon tröst på sämsta tänkbara ställen. Men utrustad med galghumor, dödslojala vänner och en allsmäktig jamaicansk mormor kan man övervinna det mesta. En vass, ärlig och brutalt komisk roman om att vara ung, svart kvinna i dag; om rasism och sexism men också om vänskap och kärlek och självrespekt.

Devi, Ananda: Eva ur spillrorna (Bokförlaget Tranan)

Fyra tonåringar i en fattig förort utanför Mauritius huvudstad. Poeten Sad, rebellen Clélio, den ambitiösa Savita, och Eva som tidigt inser att det enda hon har att handla med är sin kropp. De bär alla på drömmar, men i den hårda miljön dras de in i en spiral av våld och hämnd. En omskakande och dramatisk roman om fyra vänner som berövats såväl barndom som framtid, framberättad på ett språk som är lika sparsmakat som det är vackert.

Farah, Nuruddin: Norr om gryningen (Modernista)

Gacalos och Mugdis familj har levt ett stillsamt liv i Oslo i decennier. Men när sonen Dhaganeh tar sitt liv i ett terrordåd i Somalia, behöver hans änka och styvbarn någonstans att bo. De flyttar in hos Gacalo och Mugdi, men snart kommer slitningarna inom familjen att få katastrofala konsekvenser. En berättelse om kärlek, lojalitet och identitet – och om frihetens pris när den villkoras av en våldsam historia.

Hammad, Isabella: Parisaren (Norstedts)

Tidigt 1900-tal. Den unga palestiniern Midhat skickas till Frankrike för att läsa medicin. Han upplever kulturkrockar, politiska oroligheter och olycklig kärlek. En medryckande episk roman som blåser liv i en avgörande period i Palestinas historia genom en ung mans resor och romanser.

Helle, Helle: De (Norstedts)

En 16-årig flicka och hennes mamma som står varandra mycket nära. Mamman är obotligt sjuk, men familjens strategi är att leva på i alla fall och inte låtsas om det mer än nödvändigt. Oundvikligt bryter sig sjukdomen ändå in i deras vardag. En skildring av en mor och dotter och deras relation. En berättelse om sjukdom, kärlek och gymnasietiden i början av åttiotalet, av en av Danmarks främsta samtida författare.

Hjorth, Vigdis: Lärarinnans sång (Natur & Kultur)

Lotte Bøk är tillfreds med sitt liv och trivs med sitt arbete på Konsthögskolan i Oslo. När sistaårsstudenten Tage Bast ber Lotte att medverka i en konstprojekt tackar hon ja. Bast vill undersöka förhållandet mellan liv och undervisning genom att filma lärare, både i och utanför undervisningssituationen. Men vad händer när slöjan dras av och en människa står inför sig själv, utan mask och kanske för första gången utan språk? Ett psykologiskt drama om en kvinna som tvingas till självrannsakan.

Krasznahorkai, László: Den sista vargen (Norstedts)

Tre berättelser av en av Ungerns mest uppburna samtida författare. I den första berättelsen ska en misslyckad och bortglömd författare skriva en text om den sista vargen i den ödsliga regionen Extremadura i sydvästra Spanien. Den andra handlar om jägmästaren Herman som fått i uppdrag att utplåna det sista rovdjuret i Extremadura men förvandlas själv till en varg. Den tredje skildrar en stad på landsbygden där det okända vilda slår tillbaka mot människorna. Om varelser, skogar och rovdjuret människans ödeläggande krafter.

Lefteri, Christy: Biodlaren från Aleppo (Nona)

När kriget kommer till Aleppo, förvandlas den vackra staden till mörker, eld och död. Nuri och Afra måste fly och lämna sitt hem, sitt land, sitt allt. De reser genom en sönderbombad värld, och utsätts för enorma faror. Det enda hopp de har är att de ska hitta trygghet i England och kunna bygga upp en ny tillvaro där. En gripande och stark roman som påminner oss om historieberättandets kraft och om den stabila punkt ett litet bi kan utgöra i en värld som har slutat att vara begriplig.

Levy, Deborah: Mannen som visste allt (Norstedts)

Året är 1988 och den unge, narcissistiske historikern Saul Adler har fått en forskningsinbjudan till Östberlin. Som gåva till Sauls östtyska tolks syster, ett inbitet Beatlesfan, ska hans flickvän ta en bild av honom på det berömda övergångsstället vid Abbey Road. Men när Saul kliver ut på gatan blir han påkörd av en bil, och hans liv tar en annan vändning. En kritikerhyllad roman som blottlägger hur likgiltighet blir till ett grymt brott, hur historiens tyngd krossar våra försök att vifta bort den och hur kärlekens makt får oss att erkänna våra fel och brister, ibland alltför sent.

Lykke, Nina: Nästa! (Wahlström & Widstrand)

Läkaren Elin är trött på sin tråkiga man Aksel som bara åker skidor och springer i skogen. Hon har flyttat in på sitt mottagningsrum på vårdcentralen och tvingas gömma sig för vakterna när de går sina kvällsrundor. Hon är också trött på sina patienter som kommer till henne varje dag med sina åkommor och brustna drömmar. Men vad vill Elin egentligen av livet? Hysteriskt, lakoniskt roligt och kirurgiskt precist om medelklassens lilla liv.

Morris, Heather: Cilkas resa (NoNa)

Cilka Klein är sexton år när hon skickas till koncentrationslägret. Lägerchefen tvingar henne att bli hans älskarinna. Efter befrielsen stämplas Cilka som kollaboratör och hon skickas till ett brutalt fångläger i Sibirien. Där träffar hon en vänlig läkare som låter henne hjälpa till att vårda de sjuka i lägret. I den hårda verkligheten upptäcker Cilka en styrka hon inte visste att hon hade. En upplyftande berättelse om mod, beslutsamhet och förmågan att älska.

Mukhopadhyaya, Sirshendu: Änkan som vägrade dö (Piratförlaget)

Den fina bengaliska släkten Mitra lever ett lyxigt liv i ett stort vackert hus. Men när familjens bitska matriark Pishima plötsligt dör, börjar det hända konstiga saker. Är det Pishima som fortsätter styra släkten från andra sidan? En underhållande berättelse från en annan del av världen, om tre generationer kvinnor, ett smyckeskrin och en släkt på ruinens brant.

Murata, Sayaka: Hur mår fröken Furukura? (Lind & Co)

Keiko Furukura är 36 år, har aldrig haft en pojkvän och har jobbat i den lilla närbutiken i arton år. Hennes föräldrar är oroliga, och vännerna undrar varför hon inte gifter sig. Men Keiko har hittat sitt eget sätt att ge livet mening, och hon tänker inte låta någon eller något komma emellan henne och närbutiken. En varm och rolig kärleksförklaring till en udda figur och en allvarlig fundering över vad det innebär att leva ett "normalt" liv.

Nors, Dorthe: Karta över Kanada (Ordfront)

En novellsamling om män och kvinnor, tillsammans och var för sig, vars tillvaro inte tycks matcha deras förväntningar. De befinner sig i Norge, Los Angeles och Köpenhamn men är alla långt hemifrån. Förtätade texter om längtan i alla dess former, av Danmarks internationella författarstjärna.

Nunez, Sigrid: Vännen (HarperCollins)

När en kvinna oväntat mister sin vän får hon istället mot sin vilja ansvar för hunden han lämnat efter sig. Sorgen förstärks av att hunden också sörjer djupt, och att hon nu hotas av vräkning eftersom hundar inte är tillåtna i det hus i New York där hon bor. Men hur mörkt det än ser ut nu, kan saker och ting förändras… En kritikerrosad romanpärla om kärlek, vänskap, sorg och det magiska bandet mellan en kvinna och hennes hund, skriven på ett lysande språk och med oemotståndlig mörk humor.

Porter, Regina: Resenärerna (Norstedts)

En vit man uppvuxen under knappa omständigheter, som blir en framgångsrik advokat på Manhattan. En svart kvinna som efter en traumatisk upplevelse flyttar till Bronx, strax innan hennes äkta man kallas in till Vietnamkriget och lämnar henne med två små döttrar. En svepande släktkrönika från amerikanskt 50-tal till president Obamas första år, om vad det innebär att vara amerikansk medborgare i ett land där hudfärg fortfarande spelar stor roll.

Russell, Kate Elizabeth: Min mörka Vanessa (Albert Bonniers förlag)

”När Strane och jag träffades var jag femton och han fyrtiotvå.” En lärare har förgripit sig på sina elever, och en av flickorna träder fram och berättar om sina upplevelser. När Vanessa läser om fallet i tidningen, tvingas hon att minnas sin egen skoltid och relationen med läraren Jacob Strane. En mörk och plågsam roman, omöjlig att värja sig för.

Strout, Elizabeth: Olive, igen (Forum)

Den barska matematiklärarinnan Olive Kitteridge är tillbaka. Olive är numera änka och pensionär, men hon fortsätter att iaktta de andra invånarna i den lilla staden Crosby i Maine på sitt egensinniga, kärva men empatiska sätt. Fortsättningen på Strouts Pulitzerprisbelönade roman från 2008.

Swarup, Shubhangi: Längtans latituder (Louise Bäckelin förlag)

En svepande litterär debut som följer flera sammanvävda livsöden, över land och genom tid, på den indiska halvön. Med sitt vackra, målande språk och sin skarpsynthet erbjuder romanen en svindlande vy över mänskligheten: vår skönhet och brutalitet, vår kapacitet att skada och älska varandra och vår mystiska och närmast andliga relation till naturen.

Taska, Ilmar: Mannen i bilen (Historiska media)

Året är 1946. En sexårig pojke leker utanför sitt hus i Estlands huvudstad Tallin. Plötsligt stannar en splitterny bil på andra sidan gatan. Föraren ler och bjuder in honom att sitta i förarsätet. Den vänlige mannen har snart vunnit pojkens förtroende. Kort därefter försvinner pojkens föräldrar och han lämnar sin oskuldsfulla barndom bakom sig. En prisbelönt debutroman som skildrar hur järnridån klyver Europa i två delar och hur rädslan människor emellan växer sig allt starkare.

Turunen, Saara: Sidopersonen (Wahlström & Widstrand)

Tänk om allt inte går som för Anne på Grönkulla – att man bor någonstans på landsbygden, vallar getter och får och har ett stort hus, tjockt hår och massor av barn. Tänk om man istället hittar sig själv i en lägenhet med en madrass på golvet och en krukväxt som enda sällskap. Om man just har skrivit en bok och allt skulle bli annorlunda, men plötsligt har alla andra kvalitetssoffor och äkta makar. Syrligt och rakt om konstnärskap och om längtan efter erkänsla, om förväntningar och verkligheten som alltid går sin egen väg.

Winterson, Jeanette: Frankissstein (Wahlström & Widstrand)

En regnig och kylig sommar 1816 vid Genèvesjön. Lord Byron, Mary Shelley och Percy Shelley roar sig med spökhistorier och samtal om möjligheten att väcka en död människa till nytt liv. Tvåhundra år senare anländer Ry Shelley, läkare och transperson, till en mässa i Memphis för att studera robotars påverkan på människans hälsa. Han bekantar sig med receptionisten Claire och walesaren Ron Lord, som producerar avancerade sex-robotar, och träffar också den karismatiske Victor Stein. En bok om AI och flytande könsgränser, och ett lekfullt omtag på Mary Shelleys klassiska roman.

Vuong, Ocean: En stund är vi vackra på jorden (Natur & Kultur)

Ett brev från en son till en invandrad mor som inte är läskunnig och som därför aldrig kommer att förstå allt det sonen längtar efter att få säga. Andäktig och skimrande vacker roman om sökandet efter identitet i en sönderfallande och våldsam värld, och en gripande familjehistoria med självbiografiska inslag.

Deckare och spänning

Adolfsson, Maria: Mellan djävulen och havet (Wahlström & Widstrand)

Världsartisten Luna befinner sig i hemlighet i Doggerland för att spela in sin första skiva efter tio års tystnad. På festen som avslutar inspelningarna trollbinder hon alla i sin närhet. Men nästa morgon är Luna försvunnen. Samtidigt faller ännu en kvinna offer för den våldsman som härjat staden… Den tredje delen i serien som utspelar sig i Doggerland, ett fiktivt land mellan Storbritannien och Skandinavien.

Appelqvist, Kristina: En giftig skandal (Piratförlaget)

”Härmed tillkännages att ett mord kommer att äga rum i Götasalen fredagen den 1 juni klockan 20.00.” Annonsen dyker upp i lokaltidningen samma morgon som deckarfestivalen om Agatha Christie ska invigas vid Västgöta universitet. När en av gästerna faller ner död under kvällens middag blir alla varse att det är blodigt allvar. Rektor Emma Lundgren och litteraturforskaren Helena Waller hamnar mitt i ett morddrama.

Barclay, Linwood: 23 (Louise Bäckelin förlag)

Lördagen den 23 maj. Staden Promise Falls i delstaten New York befinner sig i ett akut krisläge. Hundratals människor har lagts in på sjukhus med influensaliknande symptom och dussintals har dött. Utredningen leder fram till stadens vattensystem. Snart hittar man dessutom blodiga skyltdockor i Pariserhjulets vagn nummer 23, och en kraftigt övertänd buss med nummer 23 därbak. Siffran 23 är helt klart kopplad till motivet för att skada invånarna i den lilla staden… Den avslutande delen i Promise Falls-trilogin.

Blædel, Sara: Min fars hemlighet (Bokförlaget Polaris)

Den 40-åriga Ilka Jensen har inte hört av sin pappa sedan han stack ifrån familjen när Ilka var sju. När hon får veta att pappan har dött i USA, beslutar Ilka sig för att resa till USA för att försöka få svar på sina frågor. Varför stack pappan bara och lät bli att höra av sig? Hur blev hans liv? Och vem var han egentligen? I USA möter Ilka pappans nya familj, och det verkar som om hennes far haft en hel del att dölja. Ilka börjar gräva i pappans förflutna. Den första delen i en ny trilogi.

Braithwaite, Oyinkan: Min syster, seriemördaren (Lind & Co)

Koredes lillasyster Ayoola har gjort sig av med tre pojkvänner under parollen "självförsvar". Korede vet att hon borde gå till polisen, men hon älskar sin syster. Men vad ska Korede göra när Ayoola börjar dejta en läkare på det sjukhus i Lagos där Korede arbetar som sjuksyster? Och inte vilken läkare som helst, utan den man Korede varit kär i ända sedan de först träffades. Prisbelönt bok om moraliska dilemman, våld, trauman och familjerelationer, och en hyllning till systerskap och lojalitet. Färgstarkt och chockerande roligt.

Cleeves, Ann: Albatross (Albert Bonniers förlag)

Poliskommissarie Matthew Venn är tillbaka i sina barndomstrakter i norra Devon för att ta sig an sitt första stora fall i polisregionen Two rivers: En man har hittats mördad på stranden nära Matthews nya hem. Han har blivit knivhuggen, och han har en albatross tatuerad i nacken. Jakten på gärningsmannen tar Matthew Venn tillbaka till människorna från förr, och de livsfarliga hemligheter de döljer.

Collins, Karin: Under isen (Schildts & Söderströms)

En sen januarikväll vandrar Peter hem från ishockeyplanen och hör ett skrik. En ung, halvklädd kvinna står snyftande i snön. Vad har hänt? Det här är upptakten till en serie händelser som avslöjar synliga och osynliga samband som finns mellan stadsborna. När havsisen brister och för med sig ett lik vet ingen vad som har hänt, och vem som egentligen är skyldig. Hemligheter och familjerelationer i ett vintrigt Hangö.

Craven, M. W.: Brännaren (Modernista)

En seriemördare bränner människor levande vid de förhistoriska stencirklarna i Storbritanniens Lake District. Kommissarien Washington Poe kastas in i en utredning som han inte vill ha något med att göra. Vinnare av Gold Dagger Award 2019.

Doughty, Louise: Spår 7 (Forum)

Klockan är fyra en novembermorgon och järnvägsstationen ligger så gott som öde. Vid spår sju sitter en man på en bänk och väntar helt stilla. När ljudet av ett annalkande tåg hörs ställer han sig upp och går fram till kanten. Ingen ser mannen – utom Lisa Evans som själv tog steget mot döden just här för ett och ett halvt år sedan. Men varför dog Lisa? En gastkramande och tankeväckande roman om människans psyke och själens mörka vrår.

Fox, Candice: Redemption point (Louise Bäckelin förlag)

Den före detta polisdetektiven Ted Conkaffey blir oskyldigt anklagad för att ha fört bort en tonårsflicka. Han flyr till Crimson Lake, en stad tätt omslingrad av regnskogen i Queensland. Men flickans otröstliga far har en brutal och noga uträknad hämndplan, och om Ted inte hjälper till med sökandet efter den verkliga förövaren är det han som står först på tur. Samtidigt, på det klibbiga, öltäckta golvet i ett skjul vid vägrenen, ligger två unga bartendrar döda…

Frantz, Eva: För han var redan dö (Schildts & Söderströms)

Enstöringen Börje Bohman är spårlöst försvunnen. Hustrun till hockeylegenden Samuel Lindberg misstänker att hennes man inte har varit ärlig gällande sitt förflutna. En mamma upptäcker någonting förskräckligt när hon ska titta till sin baby i barnvagnen... Den höggravida kriminalkonstapel Anna Glad utreder flera mysterier på en gång. Den tredje delen en deckarserie av ”Svenskfinlands deckardrottning”.

Frennstedt, Tina: Väg 9 (Forum)

En kontroversiell konstnärinna hittas död vid Stenshuvud fyr på långfredagsmorgon. I anslutning till liket upptäcker man en märklig lera som visar sig vara identisk med den som fanns på brottsplatsen utanför Ystad där en ung pianist mördades för 15 år sedan. Den andra fristående delen i den prisbelönta deckarserien inspirerad av verkliga fall som utspelar sig i Malmö och på Österlen.

Fuchs, Mikael: Mannen i vattnet (Lind & Co)

En man hittas mördad i swimmingpoolen vid industrimagnat Karl Svante Talbots villa på Djurgården. Vem är offret? En klassisk polisdeckare som utspelar sig i ett fiktivt 40-tals-Stockholm, ett Stockholm så som det kunde ha sett ut om tjugotalets byggplaner hade genomförts, med art deco-skyskrapor längs Sveavägen.

Halliday, G. R.: Ut ur skuggorna (Modernista)

Sextonårige Robert Wright kommer hem sent en kväll, går upp på sitt rum och lägger sig. Dagen därpå hittas han död på en ödslig åker i det skotska höglandet, med överkroppen egendomligt framåtlutad som i bön. Samtidigt försöker en socialarbetare desperat spåra upp en ung klient som har försvunnit. En thrillerdebut lika mörk, gripande och stämningsfull som det skotska landskap den utspelar sig i.

Harris, Robert: Den andra sömnen (Bookmark)

England, år 1468. Den unge prästen Christopher Fairfax skickas till en avlägsen by för att hålla i begravningen av byns präst. Området är fullt av artefakter från det förflutna som prästen samlat på. Ledde prästens besatthet av det förgångna till hans död? Fairfax är fast besluten att ta reda på sanningen. Snart kommer allt han trott, om sig själv och sin världs historia, att ställas på sin spets. En postapokalyptisk thriller där gränsen mellan det förflutna och framtiden suddas ut.

Horst, Jørn Lier & Thomas Enger: Nollpunkt (Wahlström & Widstrand)

Sonja Nordstrøm dyker aldrig upp på lanseringen av sin kontroversiella självbiografi. Hemma hos henne står dörren olåst och där inne syns tecken på kamp. På teven sitter en nummerlapp fasttejpad med siffran 1. Polisutredaren Alexander Blix och kändisbloggaren Emma Ramm måste samarbeta om de ska stoppa en skoningslös mördare som precis verkar ha börjat sin lek. Den första delen i en ny serie.

Hunter, Cara: Ingen utväg (Louise Bäckelin förlag)

Jul i norra Oxford. Två barn har precis burits ut från resterna av ett brinnande hus. Allt tyder på mordbrand. Varför lämnades barnen utan tillsyn? Var är deras mamma, och varför går deras pappa inte att nå? Det här är ett av de grymmaste fallen som kriminalkommissarie Fawley någonsin utrett...

Jackson, Stina: Ödesmark (Albert Bonniers förlag)

Ödesmark, den lilla byn utanför Arvidsjaur. I en av gårdarna bor en säregen familj: Liv med sin gamla pappa Vidar och tonårssonen Simon. Alla tycks fråga sig varför Liv har stannat med sin pappa, i detta bortglömda hörn av Lappland. Och människor pratar om Vidars förmögenhet, om hur rik han borde vara efter alla sina skogsaffärer… En tät och berörande berättelse om människors bundenhet till en plats och till varandra, om hur våldsamt starka banden kan vara – och om hur svårt det är att bryta mönster. En familjetragedi, med inslag av kriminalroman.

James, Peter: Han dör om du inte (HarperCollins Nordic)

Sonen till en framgångsrik affärsman försvinner på en fotbollsmatch. Snart får affärsmannen ett meddelande som gör honom iskall av skräck: Vi har din son, om du vill se honom vid liv igen måste du betala. Kriminalintendent Roy Grace ställs inför sitt tuffaste fall någonsin när utredningen hamnar på hans bord. Spåren leder till den undre världen, där inga regler längre gäller och inget är som det verkar.

Jewell, Lisa: Familjen Lambs hemlighet (Printz Publishing)

För tjugofem år sedan kallades polisen till ett hus på Cheyne Walk. Väl där hittade de tre döda kroppar och en jollrande bebis i ett av sovrummet. De andra barnen var försvunna. I nutid förändras den tjugofemåriga Libby Jones liv när hon får reda på att hon är arvtagerska till ett övergivet hus i fashionabla Chelsea i London. Men det gamla huset bär på mörka hemligheter och det som en gång skedde där sitter kvar i väggarna. En thriller om splittrade familjer och dödliga hemligheter.

Lindell, Unni: Drönaren (Piratförlaget)

Drönaren svävar fram över granarna. Solen är på väg att gå ned och skogen verkar öde. Plötsligt syns ett tält, och en kvinna kommer ut genom öppningen. En bit bort studerar en man drönarbilderna… En kvinna mördas i ett naturområde utanför Oslo, på samma plats där en annan kvinna i ett tält mördades flera år tidigare. Kriminalinspektör Marian Dahle märker likheter mellan de två fallen. Är det samma mördare? Prisbelönt spänningsroman.

Lindstein, Mariette: Requiem på Dimön (HarperCrime)

Herrgården på Dimön var en gång hem åt en blomstrande sekt som leddes av den karismatiske Franz Oswald. I två år har herrgården stått ödslig och övergiven, men nu är Oswald tillbaka och tänker iscensätta ett experiment han kallar "Requiem" – dödsmässan – på Dimön. En ung kvinna åker till Dimön för att intervjua Oswald för en tidning, och snart spinner allt utom kontroll. En fristående uppföljare till den populära ViaTerra-trilogin.

McTiernan, Dervla: Dödens flod (Modernista)

Jack hittas död i floden Corrib, och polisen tror att det rör sig om självmord. Men Jacks syster Maude är övertygad om att Jack blev mördad. Samtidigt börjar polisen gräva i ett gammalt fall: Vad hände egentligen för tjugo år sedan när Jacks och Maudes mor dog? Var det en oavsiktlig överdos eller hade Maude någonting med saken att göra? En mörk och skickligt uppbyggd debutthriller och ett fängslande porträtt av ett småstads-Irland med storstadsproblem.

May, Peter: Döden i Gaillac (Modernista)

Gaillac i sydvästra Frankrike. USA:s mest uppburne vinskribent hittas upphängd på en vingård, klädd i den ceremoniella dräkt som används inom brödraskapet l’Ordre de la Dive Bouteille och med kroppen marinerad i rött vin. Den andra boken i serien om kriminalteknikern Enzo MacLeod.

Penny, Louise: Hur ljuset tar sig in (Modernista)

Julen närmar sig, och kriminalkommissarie Gamache reser från Québec till småstaden Three Pines för att utreda ett mystiskt försvinnande. Trivsam och elegant pusseldeckare med psykologiskt djup.

Ragnar Jónasson: Dimma (Modernista)

En isolerad bondgård på östra Island. Snöstormen borde ha hållit alla främmande människor borta, men det har den inte gjort. Paret som bor på bondgården borde inte heller ha släppt in den oväntade gästen. Men det gjorde de. En oväntad gäst. En lögnare. En mördare. Alla kommer inte att överleva natten. Den tredje boken i den hyllade serien om Hulda Hermansdóttir.

Ravatn, Agnes: Fågeltribunalen (Modernista)

TV-profilen Allis Hagtorn tvingas lämna sitt jobb efter en offentlig skandal. Hon tar tjänst som trädgårdsmästare och hushållerska hos Sigurd Bagge i ett ensligt beläget hus vid en fjord. Men så småningom börjar hennes arbetsgivare uppvisa ett olustigt beteende, och det blir uppenbart att här finns många hemligheter. En intensiv psykologisk spänningsroman, med obevekligt illavarslande atmosfär och en dramatisk upplösning.

Roy, Lori: Källaren (Modernista)

Samma dag som en svart lastbil skallrar förbi hennes hus och en flyer från Ku Klux Klan landar i familjens trädgård försvinner tioåriga Beth från sitt hem i Georgia. Sju år senare begraver Imogene Coulter sin pappa – en klanledare hon tillbringat hela livet med att distansera sig från. Men när hon städar ur det som tycks ha varit hennes pappas tillhåll hittar hon ett levande barn i en övergiven källare, bakom en dörr som bara går att låsa utifrån. En gripande spänningsroman med ett aktuellt, obehagligt budskap.

Svernström, Bo: Lekarna (Albert Bonniers förlag)

Robert Lindström var elva år gammal när han pekades ut som skyldig till att ha dödat sin lekkamrat Max. Idag är Robert trettionio år. Han minns inte händelsen men försöker undvika all kontakt med andra människor. En dag ringer en journalist på dörren och vill skriva om den där sommaren då Max hittades död på kvarterets ödetomt. Samtidigt hittas en elvaårig flicka död i samma område. En spänningsroman om ohyggliga brott men också om minnets tendens att forma sanningen. Vem minns rätt? Och vem är egentligen skyldig?

Tangen, Geir: Död mans tango (Forum)

Lugna Haugesund väcks ur sin sensommardvala av en rad bestialiska mord. Den gemensamma nämnaren för morden är att offren har utsatts för det de fruktat allra mest och att de alla har känt varandra i ungdomen. En bladvändare om mord, hämnd och ensamhet. Den avslutande delen i trilogin om journalisten Viljar Ravn Gudmundsson och kommissarien Lotte Skeisvoll.

Webb, Katherine: Spåren efter dig (Historiska media)

April 1942. Den sexårige Davy Noyle försvinner när tyskarna bombar Bath. Frances Parry ansvarar för Danny och vägrar tro att han är död. Samtidigt blir hon påmind om en gammal mörk hemlighet från det förflutna. Vad hände egentligen med hennes bästa vän som försvann när hon var åtta år?

Yrsa Sigurðardóttir: Straffet (HarperCollins Nordic)

Tolv år efter mordet på en ung flicka påträffas en nedgrävd tidskapsel i Reykjavik. Den innehåller tio år gamla brev från skolbarn – och en lista med initialer på framtida mordoffer. Snart står det klart att listan inte är ett barns oskyldiga påhitt. Polisen Huldar och barnpsykologen Freyja kopplas in i utredningen. En mörk, otäck, och gripande thriller av Islands deckardrottning.

 
______________________________________________
 
Beskrivningarna är hämtade från förlagens hemsidor och recensioner.