Kartkatastrofen

Veckans boktips handlar om tre klantskallar som heter Viking, Viktor och Vilma. Skolan ska ha orientering i storskogen och eleverna delas upp i par. Viking ska få orientera med Meltem, en flicka som han tycker jättemycket om. Han blir alldeles sprallig och börjar hoppa och vifta med armarna. Tyvärr råkar han slå till Meltem så att hennes glasögon faller på marken. Meltem börjar gråta. Fröken Jenny vill att Viking ska be om ursäkt och ge henne en kram. Men när Viking tar ett steg framåt trampar han rakt på glasögonen som spricker med ett kras. 

Meltem får åka hem. Viking paras ihop med den enda elev som återstår, en pojke som heter Viktor. Han är lite äldre än Viking och kom försent till orienteringen. Viktor och Viking får orientera tillsammans. Alla andra har redan sprungit iväg, och det gör även pojkarna när de har fått sin karta. Följ stigarna och de röda snitslarna säger fröken och startar tidtagaruret. Fem kontroller finns utsatta på kartan. De ska man leta efter. Vid kontrollerna finns ord, som sedan bildar en mening. 

Men varken Viking eller Viktor kan det där med att läsa en karta. Och vilken väg ska man egentligen hålla en karta? Upp och ner eller rättvänt som en vanlig tidning eller bok? Viking och Viktor hittar inga kontroller. Inte hittar de några röda snitslar heller. Alla andra skolelever verkar också vara borta. De har sprungit vilse i skogen! Dessutom har de bara en sko var. En sko tog Viktor av för att han skadade foten och har ont att gå. En sko flög av Vikings fot när han sparkade i ett träd med oknutna skosnören!

De börjar gräla om var de är, vem som ska ha kartan och hur kartan ska läsas. Det slutar med att de river den i tusen bitar. Så har ingen någon karta längre. Då träffar de Vilma, en flicka som också kommit på villovägar då hon smög iväg för att kissa bakom ett träd. Hon skrattar och de klantiga pojkarna. Men sen skrattar hon inte så mycket när hon råkar trilla i bäcken. De bestämmer sig för att försöka ta sig uppför ett berg och titta om de kan se skidhuset därifrån de startade och där deras matsäckar finns.

Barnen som alla tycker att de är klantiga startar den superhemliga klubben Klant & Kompani. Kartkatastrofen är den första delen i serien om Viking, Viktor och Vilma. Boken kom först ut 2009 av Ingelin Angerborn. Nu ger man ut serien på nytt. Den här gången har de svartvita bilderna av Jenny Karlsson färglagts. 2021 kommer de två sista delarna ut i nya färglagda upplagor. Del 2 i serien heter Klockkatastrofen. Del 3 heter Kaninkatastrofen och del 4 är Kungskatastrofen. Del fem heter Kalsongkatastrofen och sista delen, del 6, kallas Kalaskatastrofen. Som ni ser börjar alla böcker på bokstaven K och slutar på katastrofen. Jenny Karlsson har också illustrerat den första omgången böcker, men då var bilderna alltså svartvita. Nu är de färgade.

Böckerna om Klant & Kompani är fartfyllda och roliga. De har en åldersrekommendation på 6-9 år och passar bra för en nybörjarläsare som känner sig redo för att ta sig an böcker på över 60 sidor. Första delen har 66 sidor, men det finns många färgglada bilder att titta på och texten är ganska kort och lätt att förstå. Jag rekommenderar serien om klantskallarna varmt. Eftersom böckerna kom ut för flera år sedan borde de finnas vid många bibliotek, med eller utan färg. Själv har jag läst boken som e-bok. 

Angerborn har gett ut många barn- och ungdomsböcker som både handlar om humor och skräck.