Syskonsjuka, kämpaglöd och en envis framtand

Har ni hört talas om Saga Louisa Larsson? Det är en flicka som förekommer i Josefine Sundströms böcker Saga-sagor. Veckans boktips är just en Saga-sagor som heter Syskonsjuka, kämpaglöd och en envis framtand. Saga-sagor innehåller fem olika berättelser om Saga och hennes familj och vänner. Josefine Sundström är känd från svensk TV där hon har deltagit i olika program, bl.a. varit programledare för Melodifestivalen och Lilla Melodifestivalen. Böckerna har fina illustrationer av Emma Göthner.

Den första berättelsen i boken heter "Om hårda frukter, fina samlarsaker och en efterlängtad glugg". Saga har en lös tand och vill att den ska trilla ut. Men tanden är envis och vill hänga kvar i munnen. Saga försöker med knäckebröd, äpple och morot. Visst lossnar tanden till sist, men vart försvann den? Tänk om hon svalde tanden? Mamma och pappa hjälper till att leta på och under matbordet. Saga är ledsen. Hon ville så gärna ha sin tand i burken med saker som hon samlar på. I burken har hon en tärning, en guldig spik, en blank kastanjenöt och mycket annat. Tanden skulle passa bra in i samlingen, men kanske hittar hon aldrig tanden igen. 

Andra berättelsen heter "Om guldbyxor, randiga paket och en ovanlig födelsedag". I den här berättelsen har Saga födelsedag och får fina presenter. När Saga sedan ska ha kalas med sina kompisar känner hon sig inte riktigt bra. Hon försöker vara glad och får presenter av kompisarna också. Mamma har bakat en god tårta. Men plötsligt börjar Saga gråta jättemycket. Hon har hög feber och orkar ingenting längre. Vilket tråkigt slut på ett kalas!

Tredje berättelsen heter "Om små bord, långa ben och en främmande mamma". Det här berättelsen handlar om Saga som vuxit så att hon inte längre kan sitta vid sitt lilla bord i sitt rum. Saga får följa med sina föräldrar till ett stort varuhus där de kan köpa möbler. Det är svårt att välja när det finns så mycket. Men Saga väljer en pinnstol och ett skrivbord som har hyllor. På väg till kassan får Saga se en skål med frukter. De ser så äkta ut. Men Saga klämmer på dem. Det är bara plastfrukter. Saga ska visa mamma och pappa. Men vart försvann de? Hon kan inte se dem någonstans! Jo, där är mamma. Saga springer till mamma och kramar henne bakifrån. Men oj, det är inte mamma som vänder sig om. Det är någon helt annan!

Fjärde berättelsen heter "Om trasseltråd, spring i benen och en riktig liten lathund". Saga sitter i köket och syr en gympapåse av ett gammalt dynvar. Men hon sticker sig på nålen så det kommer blod och tråden trasslar sig. Det blir inte till någonting! Saga är arg och slänger gympapåsen så den flyger över bordet. Pappa vill att Saga ska gå ut en stund och röra på sig. Hon har suttit stilla för länge. Ute träffar hon kompisen Samir som leker med en hund. Men hunden vill inte göra någonting. Inte ligga och inte rulla. Samir och Saga bygger en hinderbana med allt möjligt. En gammal stövel som de ska kasta, hopprep, ringar och hinkar. Kanske vill hunden vara med när den ser hur roligt det är med hinderbanan. Samir och Saga låtsas att de klättrar i fjällen, är cirkusartister och hoppar från ö till ö i ett hav fullt med hajar!

Sista berättelsen heter "Om ensamhet, syskonsjuka och en märklig överraskning". Saga är lite avundsjuk på alla som har syskon. Samir har både en storebror och en lillasyster. I parken matar Samir sin lillasyster med majskrokar och vatten i pipmugg. Saga frågar sin pappa varför inte hon får något syskon. Men bebisar växer inte på träd! säger pappa. Länge är Saga syskonsjuk. Så ropar grannen Britta på Saga. Hon vill att Saga ska smyga tyst och titta i korgen. Där ligger tre duniga bollar som rör sig. Katten Tigertass har blivit mamma! Och Britta lovar att Saga ska få komma och ta hand om kattungarna när de blir lite större. Så söta små kattbebisar!

Det finns fyra samlingsböcker med Saga-sagor, som alla innehåller fem berättelser om Saga. En av böckerna heter Studsmatta, simskola och en borttappad tigertass. En annan heter Ballonglängtan, kurragömma och två tomtar i diket. Det finns också en som heter Bananbus, finskor och en superjobbig superhjälte, som för tillfället inte finns på Boksampo. Dessutom finns den fjärde berättelsen, om när de bygger en hinderbana åt hunden, som en egen bok. Den innehåller också en faktadel om vad som händer i kroppen när man rör på sig. Den boken heter Fiffiga kroppen och finurliga knoppen. En annan berättelse, där Saga sover över hos morfar, finns också som en egen bok. Sova över heter den och har tidigare ingått i samlingsboken Studsmatta, simskola och en borttappad tigertass. 

Jag har läst alla Saga-sagor. Jag kan verkligen rekommendera böckerna varmt. Det är roliga och har hög igenkänningsgrad. Berättelserna är ganska korta och passar bra som högläsningsbok. Jag skulle rekommendera böckerna för barn i förskoleåldern eller lite yngre. Barn som lärt sig läsa kan naturligtvis läsa själva när de känner sig redo för böcker som har drygt 90 sidor.