Vi är Superstars!

Veckans boktips handlar om Gabbi och bästa kompisen Ellen som ska gå på cheerleading-tryout. Tryout betyder att de ska visa för sina tränare vad de kan och tränarna delar sedan in dem i ett lag som passar för deras nivå. Gabbi är nervös och det är Ellen också.

Gabbi blir först glad när hon och Ellen hamnar i samma lag, Spotlights. Men Ellen blir besviken. Hon ville komma med i Stardust, ett lag som är på en högre nivå. Vilken tur att det kommer en ny tryout på hösten, så att Ellen kan försöka en gång till. Gabbi är nöjd med att vara i Spotlights. Hon vet att hon inte har det som krävs för att vara med i Stardust.

Under sommarlovet har Gabbi träningar och hon övar sig speciellt på någonting som kallas flickis. Ellen är på semester i Spanien och Gabbi börjar umgås med en flicka som heter My. Hon ska också vara med i Spotlights.

Gabbi får lite dåligt samvete för att hon umgås så mycket med My. Hon undrar om vänskapen med Ellen ska ta slut ifall Ellen kommer med i Stardust på hösten.

Boken innehåller en del termer och ord som många inte känner till. Det är ord som används inom cheerleading. Men i början av boken finns en lista med vissa ord och en kort beskrivning vad de betyder. Så man kan kolla i listan om man undrar vad en flickis, salto eller DM och RM är för något.

Malin Stehn har skrivit ett stort antal böcker för barn och ungdomar. Hon har också översatt många böcker till svenska. Elin Jonsson har illustrerat boken med färgstarka bilder. Vi är Superstars! är en bra bok om avundsjuka och dåligt samvete, men också om glädje, vänskap och idrott. Det är den enda barnbokserien på svenska som handlar om cheerleading. Boken har 105 sidor och har en åldersrekommendation på 6-9 år. Men jag skulle hellre rekommendera den från sju eller åtta år med tanke på att det finns så många termer som delvis är på engelska. Barn som håller på med gympa tycker säkert bra om boken, eftersom det finns vissa likheter mellan gympa och cheerleading.

Det finns en bok till om Gabbi och de andra. Den heter Heja Superstars! Jag har läst veckans boktips som e-bok, men den borde finns i pappersform i många bibliotek.