Saga och Moses

Veckans boktips handlar om Saga och Max, två barn som är ute och går. Saga är på dåligt humör, eftersom det har kommit en cirkus till stan, och alla i klassen ska gå på cirkus. Men Saga får inte gå, eftersom mamma tycker det är för dyra biljetter.

De får syn på en häst som står på gräset och äter. Hästen har rymt. Det är en snäll häst och de lyckas sätta ett hopprep runt halsen på den och börjar gå längs vägen. De frågar en gammal dam om det är hennes häst. Men hon har bara en hund, och det räcker, säger damen. Då kommer en man springande. Det är Leon, och hästen tillhör honom. Hästen heter Moses. 

Leon undrar om de vill rida på hästen. Det vill Saga, men Max vågar inte. Leon säger att Saga och Max får följa med till cirkusen! Det är där Leon jobbar och där finns ridhjälm som man måste ha när man rider på en häst. Kanske finns det en chans att Saga får gå på cirkus trots allt? 

Det är Pia Hagmar som skrivit om Saga och Max, och det här är första boken i en serie om Saga. Maria Källström har gjort fina illustrationer. Pia Hagmar har skrivit en lång rad böcker för barn och ungdomar, bland annat flera hästböcker, om Saga men också om Klara. 

Boken om Saga och Moses är lättläst, med versaler, det vill säga stora bokstäver. Den är lämplig för barn som just börjat läsa. Boken har 27 sidor och innehåller många bilder i färg. Boken har ofta korta meningar och ganska lite text på sidorna. Jag har läst om Saga och Moses som e-bok, men böckerna finns säkert vid flera bibliotek, om inte alla, så åtminstone några av dem. Bland andra dessa böcker om Saga finns:

- Saga och Moses

- Saga på ridläger

- Saga på ridskolan

- Saga är hundvakt

- Sagas nya vän