Höstlov är läslov

Sidospår
6.10.2020

Från redaktionen: Aktuellt i Sidospår

För andra året ordnar bokbranschen en kampanj som kallas Läslov. Det infaller under skolornas höstlov vecka 42, men de exakta datumen varierar beroende på vilken skola man går i. Under läslovet uppmanas familjerna att läsa tillsammans. Läslovets slogan är Läs till världens ände. Det är tryggt att resa i böckernas värld. Och det är spännande att läsa om olika kulturer och hur de gör i andra länder. Just nu går det inte att resa fysiskt, men man kan resa virtuellt eller med hjälp av en bok.

Organisationer inom läsbranschen har märkt ett minskat läsintresse i Finland och med den här kampanjen vill man öka intresset igen. Inspirationen till kampanjen kommer från en motsvarande kampanj som nått stor framgång i Sverige.

Inför läslovet har vi sammanställt en bokhylla med tips för barn och unga med böcker som handlar om resor och om andra kulturer. Länk till bokhyllan finns lägst ner på sidan. Gå gärna in på Läslovets webbplats. Där kan t.ex. lärare skriva ut bokmärken att dela ut till sina elever. 

Aktörer som är med i Läslovskampanjen är följande: Kirjailijaliitto, Kirjakauppaliitto, Boksampo, Läscentrum, Läsrörelsen, Utbildningsstyrelsen, Finlands biblioteksförening, Finlands bokstiftelse, Finlands förlagsförening, Finlands facklitterära författare och Äidinkielen opettajain liitto. Kampanjen stöds av vetenskaps- och kulturminister Annika Saarikko.

Bokhyllan: Läslovstips om resor

Mera information: Läslovet