Nobels litteraturpris till Louise Glück

Aktuellt
8.10.2020

Från redaktionen: Kirjailija | Teema | Teos | Täky

Svenska Akademiens ständige sekreterare Mats Malm har tillkännagivit att det blir den amerikanska poeten Louise Glück som tilldelas 2020 års Nobelpris i litteratur. Hon tilldelas nobelpriset med motiveringen: "för hennes omisskännliga poetiska röst, som med sträng skönhet gör den enskilda människans existens universell". 

Glück föddes 1943 i New York och har rötter i en ungersk-judisk släkt. Hon debuterade 1968 men slog igenom på allvar under 80- och 90-talen. Hon arbetar på Yale University.  Louises farföräldrar var ungerska judar som emigrerade till New York. 

Bland annat dessa diktsamlingar finns på svenska:

Ararat som enligt beskrivningen kan vara den mest brutala och sorgefyllda amerikanska diktsamling som utkommit det senaste halvseklet; självbekännande, vild och själsligt fulländad. Diktsamlingen kom på svenska 2019.

Averno som tar upp ämnen som förlust, ensamhet, besvikelse, döden och familjehemligheter. Diktsamlingen kom på svenska 2017. 

Glück har tidigare vunnit Pulitzerpriset i poesi 1993 för sin diktsamling "The wild iris" och 2014 fick hon National Book Award för diktsamlingen "Faithful and Virtuos Night". Tidigare i år skulle hon ha kommit till Sverige för att motta Tranströmerpriset men utdelningen ställdes in p.g.a. corona-pandemin.

Prissumman är 10 miljoner svenska kronor, vilket är ca 950.000 euro. På grund av rådande pandemin, kommer årets pristagare inte till Sverige för att ta emot sina medaljer och diplom från svenska kungen. Istället skickas priserna till pristagarnas hemländer och där kan små tillställningar ordnas till exempel vid de univeristet där pristagarna jobbar eller vid svenska ambassaden. Överlämningarna av priserna kommer att visas i ett särskilt TV-program som spelas in i Stockholm. 

 

Källor

Expressen, Wikipedia, Yle, m.fl.