Passa bollen! ropar Kosse

Veckans boktips handlar om en flicka som kallas Kosse. Hennes riktiga namn är Kosovare, men det är bara hennes pappa som kallar henne för det. Hon har två äldre bröder, Florent och Arment, och så har hon en lillasyster, Pone. De härstammar från Kosovo, men bor i Sverige. 

Kosse brinner för fotboll. Hon har nästan alltid en fotboll med sig under armen. Och hon vill spela hela, hela tiden. Bröderna tycker hon är för liten och vill inte gärna ha med henne på fotbollsplanen. Därför frågar hon Emma, en kompis. Emma ska få stå i mål, medan Kosse övar på straffar. Men Emma vill inte spela. Hon bara står där och vågar inte ens kasta sig till sidan, som en riktig målvakt gör. Två elaka flickor vill också träna fotboll på planen. Emine och Felicia. De verkar vara riktigt bra och retar Kosse som misslyckas med en straff, just när flickorna ser. 

När skolan börjar igen efter sommarlovet får Kosse veta att skolan ska ha en fotbollsturnering i slutet av året. Vimmerbyskolan där Kosse och Emma går ska spela mot Djursdala. Gullringen, där Emine och Felicia går, ska spela mot Rumskulla. Man spelar inomhus och vinnarna möts i finalen, medan förlorarna spelar om tredje plats. Kosse ser till att hon och Emma övar nästan varje dag. Emma blir bättre i målet, men hon vågar inte slänga sig till sidan. Så kommer snön, men Kosse vill ändå att hon och Emma ska öva. Kanske vågar Emma slänga sig i snön, som är mjuk?

Turneringen sker inne i gympasalen i Vimmerbyskolan. Kosse och Emma är nervösa. De har övat hårt, men de andra i laget är inte lika entusiastiska. De har knappt övat och blir trötta av matcherna. Kosse vill att alla ska passa till henne, hela tiden, så att hon kan se till att vinna. Men det krävs mer än en bra spelare i ett lag. Alla måste hjälpas åt för att det ska fungera. Hur ska det gå med turneringen? Får Kosse sin revansch mot de stöddiga flickorna Emine och Felicia? 

Boken är inspirerad av den svenska fotbollsspelaren Kosovare Asllanis barndom. Hon spelar i svenska landslaget och i franska laget PSG. Hon har bland annat vunnit priset Diamantbollen. Författare till boken är Anja Gatu och illustrationer i vitt, grått och svart har gjorts av Maria Källström. Anja är sportjournalist, men har skrivit flera böcker för barn om fotboll. Den andra boken om Kosse heter Värsta målet, Kosse. Dessutom finns det Rakt i krysset, Kosse

Boken om Kosse är rolig och spännande. Utanför plan är Kosse blyg och vill inte dra uppmärksamhet till sig. Hon tycker det är jobbigt att stå vid svarta tavlan framför klassen. Men på planen är det en helt annan Kosse. Som jag skrev tidigare, vill Kosse ha bollen hela tiden och vill helst inte passa till de andra. Hon ska vara bäst, helt enkelt. Det är en bra inställning, men en spelare gör inget lag. Man är flera som spelar tillsammans.

Boken har drygt 80 sidor, med ganska enkel text och korta kapitel. Boken har en åldersrekommendation på 6-9 år och passar bra för högläsning och för barn som lärt sig läsa. Dessutom passar den utmärkt för alla som älskar fotboll!