Sonja och skilsmössan

Veckans boktips handlar om ett ämne som drabbar många familjer och då inte bara de vuxna, utan även barnen. Det handlar om skilsmässa; när barnen måste bo på två olika ställen, en vecka här och en vecka där, eller hur föräldrarna har ordnat det.

I den här boken är det Sonja som lever med nyskilda föräldrar. Sonja är noga med att räkna. Pappa bor 985 steg från dagis, mamma bor 989 steg från dagis. Det är höst och kallt. Sonja behöver en mössa. Pappa har inte packat upp flyttkartongerna ännu, men i en av lådorna hittar han en randig mössa som Sonjas mamma har stickat. När det är dags för Sonja att bo hos mamma får hon en ny mössa, en med tofs. Veckan hos pappa blir randiga mössveckan, och när hon är med mamma är det tofsmössevecka. Men till slut blir det bara för mycket och hon tycker inte längre om någon av mössorna. Och hon bara måste ta reda på hur många steg det är mellan mamma och pappa, trots att det är mörkt och kallt.

Det är Måns Gahrton som skrivit boken om Sonja. Johan Unenge har illustrerat. Måns har skrivit ett stort antal böcker för barn och ungdomar. Flera serier känner många till. Det är bl.a. Eva & Adam, Ronny & Julia, Bosse & Bella. Han har även skrivit Alla barnen... böcker på vers. Dessutom har han översatt några böcker till svenska. Johan har även skrivit barnböcker och illustrerat en hel del. Måns och Johan har haft en gott samarbete och Johan har illustrerat många av Måns böcker. 

Det är en bra bok och jag rekommenderar den inte bara för barn till skilda föräldrar. Boken är en bilderbok och har en åldersrekommendation på 3-6 år. Boken har 33 sidor. Mängden text på boksidorna varierar, ibland längre och ibland kortare.

Jag har skapat en bokhylla med böcker som handlar om skilsmässa. Det är bilderböcker, men också böcker för lite större barn som kan läsa själva och även för unga. Bokhyllan hittar ni här:

Barn och skilsmässor