Monika Fagerholm tilldelades Nordiska rådets litteraturpris

Tema
29.10.2020

Från redaktionen: Kirjailija | Teema | Teos | Täky

Det blev den finlandssvenska författarinnan Monika Fagerholm som fick Nordiska rådets litteraturpris. Hennes roman Vem dödade Bambi? är enligt juryn skriven "med rasande energi och stiliserad moralitet". Boken handlar om det som händer efter en gruppvåldtäkt i en fin del av Helsingfors, men bokens huvudperson är inte offret som i många böcker, utan en av gärningsmännen. Fagerholm har varit nominerad till priset fyra gånger tidigare, och nu fick hon priset, som hon är mycket glad för. Hon är född i Helsingfors och bosatt i Ekenäs. En annan av hennes böcker, Den amerikanska flickan, fick hon Augustpriset för 2005. Vem dödade Bambi? publicerades 2019.

Nordiska rådet delar årligen ut priser i fem olika kategorier; litteratur, barn- och ungdomslitteratur, film, musik och miljö. Filmpriset gick till den norska filmen Barn. Musikpriset fick finska Sampo Haapamäki för "Konsert för kvartstonspiano och kammarorkester". Miljöpriset gick till Jens-Kjeld Jensen på Färöarna. Han har varit med och kartlagt över 300 nya arter på Färöarna.

Priset för barn- och ungdomslitteratur gick till den svenska debutanten Jens Mattsson, som skrivit boken "Vi är lajon!". Finlandssvenska Jenny Lucander har illustrerat boken som handlar om två syskon som leker att de är lejon på savannen. Den äldre brodern är svårt sjuk och orkar inte ryta så mycket. Dessutom har han tappat sin päls på huvudet. Motiveringen till priset är: "ett verk som står omutligt på barnets sida, med ett barnperspektiv genomdrivet i både text och bild." Även Mattssons bok kom ut 2019.

Pristagarna får en statyett som kallas Nordlys och dessutom en prissumma på 350.000 danska kronor, vilket motsvarar 47.000 euro. I år skulle prisceremonin ha hållits på Island, men på grund av rådande situation med corona valde man att ha prisceremonin digitalt i stället. 

Källor:

Vasabladet

Wikipedia