Charlie blir en kyckling

Veckans boktips handlar om pojken Charlie som helt plötsligt kan förvandlas till djur, när han minst anar det. Det börjar med att han blir en spindel när han är i sitt sovrum. Han måste fly från sin egen katt, Ordförande Miao. Han lyckas ta sig upp på klädskåpet. Han blir en vanlig pojke igen efter en stund, men får skäll av mamma som råkar komma just när han faller ner i sängen som en vanlig pojke. Hon tror att han hoppar i sängen. Charlie har också svårt att få klasskompisarna Wogan, Mohsen och Flora att tro på honom. De tror att han kanske har inbillat sig. Men det är inte så. Han blev verkligen en spindel på riktigt, med åtta ben och åtta ögon. Tillsammans försöker barnen komma på vad det är som händer med Charlie och hur han ska stoppa det i framtiden; för det kommer att hända igen!

Under ett matteprov som leder till att Charlie skickas till rektorn, trots att han egentligen är oskyldig, blir han förvandlad till en duva, med vingar och allt! Han lyckas rymma från skolan och blir uppassad av tre andra duvor som alla älskar honom! Turturduvor är det. I boken blir han också bland annat en loppa som hoppar från huvud till huvud. Dessutom råkar han bli inlåst på rektorns kontor och jättekissnödig som han är måste han "vattna" rektorns många orkidéer, så att säga. Samtidigt är rektorn på väg till sitt kontor... 

Det verkar som om Charlie förvandlas till djur när han har det som jobbigast eller är väldigt stressad över något. När han blev en spindel hade han kommit hem från sjukhuset där han besökt sin storebror som är sjuk och inte längre har något hår på huvudet. Och under matteprovet bråkade den elaka Dylan med honom. Charlie är också orolig över en skolpjäs som han måste vara med i och det är inte så bra mellan föräldrarna heller. 

Det är en bok fylld av humor, men också allvarliga teman. Charlie gråter mycket och känner sig ensam. Dessutom måste han handskas med de andra problemen. Dylan vet att det är på riktigt, eftersom han till och med har lyckats filma det. Charlie och de andra måste hindra att Dylan ska sprida videon vidare. Författaren Sam Copeland  skriver på ett humoristiskt sätt. Här ett par exempel, det första där han uppmanar läsaren att tänka sig hur Charlie ser ut. "Ni har fel ALLIHOP (förutom Eva Blidväder på Gnugatan 27 i Stökeboda. Bra gjort, Eva!)" Längre ner på sidan, och på följande sida skriver författaren: "Han har ett ärr i pannan, format som en blixt. Vad menar du med att det redan är gjort? Alltså, det är inte så lätt att tänka ut böcker. Försök skriva en själv". 

Charlies äventyr fortsätter i böckerna Charlie blir en T-rex och Charlie blir en mammut. Böckerna har en åldersrekommendation på 9-12 år. Första boken har drygt 230 sidor, men det finns gott om roliga svartvita bilder som Sarah Horne har ritat. Ibland är bilderna på hela sidan, ibland är det mindre bilder och små detaljer här och där. Jag ser fram emot att läsa del två och tre i serien och jag hoppas att andra även ska finna böckerna om Charlie roliga och läsvärda. Ifall någon vill läsa om Charlie på finska, så heter han då Sami. Åtminstone de två första delarna finns översatta till finska. Hittills har författaren bara skrivit böcker om Charlie.