Saga Sanning

Veckans boktips handlar om en vätte, ungefär som en liten människa med spetsiga öron. Hon har 55 syskon! Vätten Saga känner sig ensam. Hon har nämligen fått en förbannelse av sin gamla faster Sara. Hur mycket Saga än vill, kan hon bara säga sanningen. I sitt hår har hon en mus som heter Marta. Ingen vill vara i hennes närhet på grund av alla elakheter hon säger. 

När Saga ska gå ut för att handla mat, med musen Marta i sitt hår, råkar hon ut för än den ena, än den andra. En kanin blir sur när Saga säger att kaniner är tokar, att öronen hänger och att de inte är särskilt kloka. En alv blir sur när Saga säger att hans hår ser ut som trassligt garn. Så råkar Saga ut för ett 10-meters troll! Trollet är på väg att äta upp Saga, men Saga har ett par sanningens ord att säga först! Trollet kastar iväg Saga långt över berg och skogar och hon hamnar i Helsingfors, minsann! Där träffar hon en olycklig flicka som heter Ada. Ada ska flytta till en annan stad. Kommer den sanningsenliga vätten Saga att kunna muntra upp Ada och få henne på bättre humör?

Boken är skriven på rim av Matt Haig, och svartvita teckningar har gjorts av Chris Mould. Boken har 125 sidor, men den är ganska lättläst, ofta med två eller fyra rader per sida. Ibland en enda mening, som med stora bokstäver står skrivet över hela sidan. Det finns också gott om teckningar att titta på. Det är en ganska rolig bok, men samtidigt lite sorglig också. Ingen vill vara med Saga och Ada ska flytta och oroar sig för om hon ska få kompisar eller inte. Jag gillar meningen som står på sidan 107, en av de meningar som täcker hela sidan. "Men man känner inte lycka, om man aldrig haft det svårt." Ibland är det bra med gråt och tråkigheter, för när det sedan vänder och blir roligt igen så känner man sig extra glad att man lämnat det negativa bakom sig, om än bara för stunden.

Matt Haig har skrivit både för barn och vuxna. Han har också skrivit en faktabok om hur det var att ta sig ur den svåra depression han drabbades av som ung. För barn har han bl.a. skrivit Ella och alla djuren, samt tre böcker om julen; Jakten på julen, Julen är räddad samt Jultomten och jag.