Nominerade till Runebergspriset

Aktuellt
10.12.2020

Från redaktionen: Kirjailija | Teema | Teos | Täky

Totalt 246 böcker blev 19 nominerade på den långa listan, och nu återstår 8 titlar som har chansen att vinna Runebergspriset. De nominerade har tagits fram av en jurygrupp bestående av författaren Marja-Leena Tiainen, kritikern Merja Leppälahti och Hanna Lahdenperä som är doktorand i nordisk litteratur. Klicka på länkarna (böckernas titlar) för att läsa mera om böckerna på Boksampo/Kirjasampo. De åtta nominerade är:

Ahava, Selja: Nainen joka rakasti hyönteisiä (Gummerus) 

Bertell, Ann-Louise: Heiman (Förlaget)

Hansson, Ulrika: Jaktlaget (Schildts & Söderströms)

Järvelä, Jari: Klik (Tammi)

Kinnunen, Tommi: Ei kertonut katuvansa (WSOY)

Peura, Maria: Kantajat (Otava)

Rasi-Koskinen, Marisha: Rec (S & S)

Wallin, Kristiina: Meduusameri (Tammi)

I år ordnas ingen pressträff på grund av pandemin. I stället kan man titta på en videohälsning av organisatören, juryn och författarna. Den hittas på tidningen Uusimaas webbsida.

Vem vinnaren blir bestäms av en jury bestående av författaren Sinikka Vuola, kritikern Marissa Mehr och Julia Tidigs som är litteraturforskare. Vinnaren tillkännages under Runebergsdagen 5.2.2021. 

Runebergspriset instiftades 1986 och delas årligen ut på Runebergsdagen. Priset delas ut av tidningen Uusimaa, Borgå stad, Suomen kirjailijaliitto, Suomen arvostelijanliitto och Finlands svenska författareförening. Prissumman på 20.000 euro delas av Uusimaa och Borgå stad. 

Länken till tidningen Uusimaas reportage, med video:

Uusimaa: Runebergskandidater