Let it snow

Sidospårets Tips
11.12.2020

Information om verket: Let it snow

Fler tips

Veckans boktips handlar om tre noveller, skrivna av Maureen Johnson, John Green och Lauren Myracle. På boksampo finns bara en roman av Maureen, och ingen av Lauren, men många av John Green. Jag länkar dock till alla tre. Novellerna kan läsas fristående, men de är ändå sammanlänkade på ett visst sätt. Det handlar delvis om samma personer och samma plats och tid.

Den första novellen har Maureen Johnson skrivit. Den heter Jubilee-expressen. Novellen handlar om Jubilee, eller Julie som hon vill kallas, eftersom hon inte gillar sitt Jubilee-namn. Hennes föräldrar är ute och julshoppar, men råkar i gräl och blir arresterade. Det är strax före jul och Jubilee måste ta tåget mot Florida, där morföräldrarna bror. En snöstorm bryter ut och det blir så mycket snö att tåget inte kan ta sig vidare. Det står strax utanför Gracetown. Jubilee hoppar ur tåget och lyckas ta sig till Waffle House, ett café i närheten. Där träffar hon Stuart och bestämmer sig för att följa med hem till Stuart istället för att hoppa på tåget igen. Jubilee kommer att fira jul tillsammans med Stuart och hans familj. 

Den andra novellen heter Cheerleaderstormen och är skriven av John Green, som skrivit flera populära ungdomsböcker, t.ex. Förr eller senare exploderar jag, och Pappersstäder. Novellen handlar om Tobin och två av hans kompisar. De sitter och tittar på James Bond filmer när telefonen ringer. Keun från Waffle House är det som ringer och han vill att de ska komma dit, och ta med sig Twister-spelet, eftersom där finns cheerleaders som har fastnat med tåget i snön. Killarna beger sig mot Waffle House i den kraftiga stormen. Det är samma Waffle House där Jubilee träffar Stuart.

Tredje novellen heter Grisarnas skyddshelgon och är skriven av Lauren Myracle. Addie känner sig minst sagt deppig. Hon och pojkvännen Jeb (som Jubilee i första novellen träffar på tåget), har gjort slut och det pågår värsta snöstormen där ute. Hennes kompisar försöker få henne på bättre humör, men frågan är om det hjälper. Addie inser att hon kanske har gjort ett misstag och försöker få Jeb tillbaka. 

Det här är en novellsamling för unga vuxna. Jag rekommenderar den åt alla som vill krypa upp i en skön fåtölj med en filt runt benen och kanske dricka en kopp te och njuta en stund av några noveller. Det är intressant att författare kommer överrens om var novellerna ska äga rum, när och vem som ska vara med. Men samtidigt har de fått skriva helt olika noveller, var och en efter sitt sätt att skriva.

Det här var sista boktipset för i år! Hoppas alla som läser detta har en glad julhelg och ett trevligt, och lugnt, nyårsfirande!