Nyårsvandraren

Årets första boktips handlar om en vandring på Stockholms gator under en kall nyårsnatt. Bokens huvudperson, Storm, vaknar upp på en fest, berusad. I stället för att ta tunnelbana eller buss hem bestämmer han sig för att gå. Då kommer han att piggna till och bli nyktrare. Hemma är det ingen som väntar på 16-åringen. Mamman befinner sig på Öland och pappan har flytt till Frankrike där han träffat en ny kvinna. 

Medan han promenerar i natten tänker han mycket på hur hans liv ser ut och sådant som bekymrar honom. Han tänker på Mirja som han inte längre är ihop med. Han tänker på föräldrarna som inte längre vill leva med varandra. Och han tänker på de thailändska pojkarna som räddades ur grottan och de skogsbränder som härjade i Sverige. Han träffar på ett fyllo som ligger utslagen i snön, och kommer sig för att bjuda mannen på kaffe och en muffins. Han ringer sin lärare och råkar bli bestulen på sin mobiltelefon. Och han tar ett tidigt tåg till sina hemtrakter för att hälsa på en gammal klasskompis, som bara sitter framför datorn och räknar tågvagnar på videon på Youtube. Men där får han åtminstone kall choklad att dricka och några kex. Vandringen gör honom trött, kall och hungrig, men han får chans att reda ut de många oroliga tankar han har i huvudet.

Hela romanen på drygt 100 sidor utspelar sig under några timmar. Nyårsnatten mellan 31 december och 1 januari samt några timmar efter gryningen. Det är Charlotta Lannebo som har skrivit boken. Hon har tidigare skrivit böcker för både barn och unga. Nyårsvandraren är en bok för unga vuxna. Språket är typiskt för hur vissa ungdomar idag talar och det förekommer en del fula ord. Jag rekommenderar boken för de övre tonåren, +15 år.