Olivia för alltid

Veckans boktips handlar om en flicka som heter Olivia. Hon har just fått sommarlov efter att ha gått ut 9:an i högstadiet. På hösten ska hon börja i gymnasiet. Olivia har vuxit upp i olika fosterhem och hamnade till slut hos Lasse och Lena, som adopterade henne. Hon känner inte till sitt ursprung, annat än att hon som baby hittades på trappan till sjukhuset, övergiven. Hon tänker inte dessto mera på det, men när ett spädbarn lämnas på en parkbänk och Lena råkar försäga sig så börjar Olivia nysta i sitt förflutna. Vad var det egentligen som hände? Lämnades Olivia verkligen på en parkbänk liksom den andra babyn? 

Olivia råkar upptäcka ett brev som skickats några år tidigare. Hon har aldrig fått se brevet, trots att det står hennes namn i det. Brevet är från mormor! Hon är fast besluten att ta sig till Ön där brevet kommer ifrån, flera hundra kilometer från Kvarnkulla där hon bor. Med sig tar hon bara en väska och sin katt Periwinkle. Hon berättar bara för kompisen Elsa vad hon ska göra. Snart hör hon i bussen att hon är efterlyst av polisen! Istället för att vänta tills bussen kommer till Ön hoppar hon av vid nästa busshållplats, i närheten av samhället Hösta. Hon känner igen i Hösta och spenderar första natten i en övergiven paketbil som är full av skräp. Följande morgon snor hon hårfärg från en butik och försöker färga håret svart samtidigt som hon klipper sig själv. Åtminstone får hon en ny frisyr, men hon undrar hur mycket det hjälper när hon inte hinner vänta tills färgen fäster ordentligt.

Hon träffar en udda figur som kallas Fenix. Olivia vet inte om det är en pojke eller en flicka. Själv kallar Fenix sig hen. Fenix tar med sig Olivia till ett ruckel som de kallar Solrosgården. Där bor andra ungdomar och barn, ibland en natt, ibland mera permanent. De andra välkomnar henne och bryr sig inte om att hon rymt hemifrån. Hon accepteras som en i gänget, även om hon inte kommer överens med alla. Övervåningen är full av råttor. Man festar gärna och söker ätbart från butikernas skräptunnor. Periwinkle håller sig nära Olivia, eller åtminstone i trädgården. Olivia undviker kontakt med Höstas invånare eftersom polisen fortfarande letar efter henne och det skrivs om henne i tidningen. Tur att de tror att hon har långt brunt hår. Så en dag försvinner Periwinkle spårlöst. Olivia bestämmer sig för att det är dags att besöka Ön och leta upp mormor. Kanske bor även mamma och pappa på Ön. Olivia vill ha svar på sina frågor om sitt ursprung, vad som hände och varför hon inte fick träffa sina biologiska föräldrar. 

Det är en spännande och bra bok som Julia Wickholm har skrivit. Boken utspelar sig på fiktiva platser i Finland. Boken gavs ut 2019 och det är Julias debutbok. På e-biblioteket rekommenderas den för 12-15-åringar men även för unga vuxna. Jag skulle gärna sätta den till 15+.