Runeberg Junior 2021 till Karin Erlandsson

Sidospår
4.2.2021

Från redaktionen: Aktuellt i Sidospår

Karin Erlandsson har vunnit årets Runeberg Junior pris för sin barnbok Nattexpressen. Det är andra gången i Runeberg Junior prisets korta historia som Karin Erlandsson vinner. Priset instiftades 2017. Erlandsson vann priset 2018 för sin bok Pärlfiskaren. Nattexpressen har illustrerats av Peter Bergting från Sverige och ges ut på Schildts och Söderströms. I Sverige har man samarbetat med Bonnier Carlsen för utgivning. Karin kommer från Nykarleby men bor numera på Åland.

Det är barn på daghem och årskurs 1 och 2 i Borgå som har läst åtta nominerade böcker och röstat på sin favorit. Priset på 10.000 euro delas av Borgå stad och tidningen Östnyland. Hälften av priset går till Erlandsson och hälften till Bergting. På grund av koronapandemin har författaren och illustratören aldrig setts i verkliga livet. Det har blivit distansarbete med videosamtal mellan Åland och Sverige. 

Erlandsson har hoppats att Nattexpressen ska läsas som högläsning och att barn och vuxna får en stund tillsammans. Nattexpressen är en kapitelbok i 24 delar och utspelar sig i december, men boken kan läsas året runt tack vare bokens tema. Boken handlar om Danja, som varje december bor med föräldrar och storasyster Nanda hos sin mormor. Mormor bor i ett stationshus vid ett övergivet tågspår. Mormorn är gammal, lite glömsk och säger konstiga saker. En natt vaknar Danja av ett tåg som tar med henne på ett äventyr där tid och rum följer sina egna regler. Vem kan hon lita på och vart har mormor försvunnit? 

Runeberg Junior prisets alla vinnare:

2017: Den fantastiske Alfredo (författare Malin Klingenberg, illustratör Joanna Vikström Eklöv) samt finska boken Paten kalastuskirja (författare Timo Parvela, illustratör Pasi Pitkänen)

2018: Pärlfiskaren (författare Karin Erlandsson)

2019: Hallonbacken (författare Eva Frantz)

2020: Katoava muumio (författare Tapani Bagge, illustratör Carlos da Cruz)

2021: Nattexpressen (författare Karin Erlandsson, illustratör Peter Bergting)

 

Källor:

Yle

Vasabladet