Årets Runebergspris till REC

Aktuellt
5.2.2021

Från redaktionen: Kirjailija | Teema | Teos | Täky

Av åtta kandidater har juryn bestående av författare Sinikka Vuola, kritiker Marissa Mehr och litteraturforskare Julia Tidigs valt Marisha Rasi-Koskinen till vinnare av årets Runebergspris. Det är för boken REC som hon får priset. REC har kommit ut på förlaget S&S. 

Juryn prismotivering lyder: "Marisha Rasi-Koskinens roman REC är ett exceptionellt djärvt prosaverk, ett konstverk som kombinerar och testar berättarkonst, form och rumslighet och som påminner om berättarkonstens farliga potential. REC är också ett spel, ett taskspeleri, en allvarlig lek, ett mysterium och en upplevelse som öppnar sig på nya sätt varje gång man läser den."

Marisha Rasi-Koskinen är bosatt i Tammerfors. Hon är författare och psykolog och har skrivit för unga och vuxna. 2014 var hon nominerad till Runebergspriset med boken Vaaleanpunainen meri. Med sin ungdomsbok Auringon pimeä puoli vann hon 2019 Finlandiapriset i kategorin årets barn- och ungdomsbok. 

Prissumman är 20.000 euro. Priset delas ut av tidningen Uusimaa, Borgå stad, Suomen kirjailijaliitto, Finlands kritikerförbund, Finlands svenska författareförening. 

Runeberg Junior priset gick i år till Karin Erlandsson för hennes bok Nattexpressen. Det är barn i daghem och årskurs 1 och 2 i Borgå som läser och röstar mellan åtta kandidater. Det var femte gången Runeberg Junior priset delades ut. Juniorpriset har en vinstsumma på 10.000 euro och delas mellan författaren och illustratören Peter Bergting i Sverige. 

Källa:

Vasabladet