Legenden om Jack

Martin Olczak är författaren till de populära böckerna om Jack, pojken som är trollkunnig. Olczak har skrivit 16 böcker om Jack, och de är indelade i fyra olika serier eller berättelser. Den första serien heter Jakten på Jack. Den andra heter Spådomen om Jack. Sedan följer Jacks förbannelse och Legenden om Jack. Veckans boktips handlar om de fyra böckerna som utgör Legenden om Jack. Hit hör Gastar i Göteborg, Dödskallar i domkyrkan, Vidunder på Arlanda och Troll i järngruvan

Serien börjar med att Jack får en lillasyster, Ebba. Han älskar henne från första stund. Ebba har ett konstigt födelsemärke på armen, som liknar en sjua. När födelsemärket följande dag har ändrats till en sexa inser Jack, föräldrarna och moster Betty att det är något som inte stämmer. Tillsammans med vätten Rurik ger de sig av till Göteborg för att träffa en gast vid Liseberg. Gasten berättar om en legend. Tyvärr har halva delen av pappret försvunnit och de känner inte till fortsättningen. När familjen vaknar på hotellet följande morgon har Ebba försvunnit. I stället ligger det en trollunge i barnsängen! Nåni kallas hon. Hon är en bortbyting. Trollen har tagit Ebba och lämnat Nåni istället. Föräldrarna och Betty ger sig ut för att leta efter Ebba medan Jack måste ta hand om Nåni som snabbt lär sig tala.

Det blir början på ett äventyr som tar Jack ända upp till Kiruna, via Uppsala. På vägen återförenas han med Betty och Rurik som lyckats fly trollen, medan föräldrarna kidnappades och togs till en grotta. Ska Jack lyckas rädda sin lillasyster och sina föräldrar? Vad händer när födelsemärket på Ebbas arm har räknat ner till noll? Varje natt ändras födelsemärket; 7, 6,5... Tiden är knapp. Kan Jack lita på Nåni eller leder hon dem rakt in i fällan? De måste leta reda på den fruktade Bergadrottningen.

Böckerna är spännande och bra. Helst ska man läsa böckerna i ordningsföljd, eftersom berättelsen fortsätter genom alla fyra delar. Varje bok har ca 100 sidor, men de är ganska lättlästa och har svartvita illustrationer, ibland över hela sidan, av Anna Sandler. Böckerna har en åldersrekommendation på 6-9 år och passar även bra som högläsning. I böckerna finns många sagoväsen och väsen från folktron, som troll, vättar, spöken, gårdstomtar och en grip, som är en blandning av ett lejon och en stor fågel.

Jag har läst alla fyra böcker i Legenden om Jack. Men jag har inte läst de andra 12 böckerna som kommit före. Det är inga problem att börja med en senare serie, även om man naturligtvis får veta mycket mer om Jack och hans föräldrar i tidigare serier. Här finns en bokhylla med samtliga titlar om Jack, ifall man vill läsa alla böcker i rätt ordning, från Jakten på Jack till Legenden om Jack:

Martin Olczaks böcker om Jack