Himlabrand

Veckans boktips handlar om samer och renskötsel. I Jokkmokk, i norra Sverige, bor Ánte, en ung kille vars liv handlar om skolan, kompisar och renarna som han sköter tillsammans med andra i byn, bland annat kompisen Erik. Ánte börjar få känslor utöver de kamratliga för Erik, som är ihop med Julia. Men det verkar inte riktigt fungera mellan Erik och Julia. Kanske passar de inte ihop. Ánte tittar på Erik och Erik tittar på Ánte. Men vad betyder Eriks blickar och lätta beröringar egentligen? Är han mer intresserad av flickor än pojkar? Ánte känner sig förvirrad av sina känslor och försöker om det ändå skulle kunna gå att vara tillsammans med en flicka istället. Under en fest träffar han Hanna, men tyvärr har Hanna en pojkvän, en av Ántes kompisar. Kompisen Ida vill att Ánte ska erkänna för sig själv och andra att han är intresserad av Erik. Men hur ska Ánte kunna göra det? Han har ju hört vad pappan sagt till sina kompisar om sådana som Ántje. Hur ska föräldrarna och farmor kunna acceptera att Ánte dras mot killar. Mamma vill att Ánte inte ska träffa Erik så mycket, för det börjar gå rykten i byn att det är något mellan killarna. Mamma tycker att Erik har dåligt inflytande på Ánte. 

Under en marknad i Jokkmokk besöker Ánte en liten bokförsäljning när Erik kommer in. Han blir generad och vill snabbt ut. I all hast köper han en bok utan att riktigt veta vad det är för bok. Det visar sig att boken handlar om rasbiologi, en tid för länge sedan när en man försökte bevisa av svenskarna tillhör en högre, bättre ras än samerna. Ánte tittar på bilderna, som bl.a. visar släktingar till Ánte. Han tycker bilderna är otäcka och river ut alla bilder, men den på sina förfäder behåller han. Han visar boken för sin farmor som står honom nära. De diskuterar samernas historia och rasbiologin.

Ett ungt par ska gifta sig och det förbereds för bröllop. Ánte ska också gå på bröllopet, liksom de flesta i byn. Erik är där, och även Lasse, en man som flyttat till Stockholm men som nu återvänder till bröllopet. Ánte har inte sett Lasse på flera år. Han funderar över varför Lasse flyttade från byn och om han har familj i Stockholm. Det visar sig att Lasse är gift med en man. Om Lasse vågar berätta för Ántes mamma och pappa att han har en man, varför vågar inte Ánte göra det då? Varför ska han inte få gå sin egen väg? Måste han göra som alla andra gör? Ánte vill gå mot strömmen och han vill kunna bära sin kolt med stolthet. 

Himlabrand är skriven av Moa Backe Åstot. Det är hennes debutroman. Hon är också same och renskötare. I boken förekommer en del samiska ord och meningar, men av kontexten kan man ganska bra gissa sig till vad de betyder. Vissa ord förklaras. Jag tror det är lulesamiska som används i boken, men är inte helt säker. Boken har en åldersrekommendation för unga vuxna. Den handlar om kärlek, ungas vardagsliv, skola och förhållanden, på gott och ont. Man lär sig ganska mycket om samer och renskötsel, och de olika delarna av en kolt, som är samernas traditionella klädsel. Jag har läst boken som e-bok. Det är en bra bok och jag rekommenderar den för ungdomar i övre tonåren, 15+ eller unga vuxna.