Fröken Spöke

Veckans boktips handlar om fröken Spöke, eller fröken Sparre som hon egentligen heter. Tvillingarna Ebba och Ivar ska få en vikarie i skolan då deras lärare blivit sjuk. In kommer en kvinna som är lång och smal. Hon är blek i ansiktet och har långt svart hår. Eleverna gillar fröken Sparre, men det är något konstigt med henne. Hon har iskalla händer och verkar inte tåla att solen skiner henne i ögonen. Är hon egentligen ett spöke? Eller en vampyr? Ebba, Ivar och de andra funderar över saken. Hur ska de kunna bevisa sina misstankar?

Ebba tar med en vitlök till skolan. För vampyrer tål ju inte vitlök. Men då blir fröken Sparre sjuk! Tänk om hon är en vampyr trots allt! Och nu kanske hon blir jättedålig när Ebba har haft med en vitlök! Ebba och Ivar ombeds hämta ett skelett från skolans källare. Inte ett riktigt förstås, bara ett låtsasskelett som de ska ha i undervisningen. De måste lova att inte gå längst in i källaren, bara nerför trappan, där skelettet står. Men Ebba och Ivar blir nyfikna. De smyger längre och längre in i källaren, och där står... en kista! Varför finns det en kista i skolans källare?

Serien om Fröken Spöke består hittills av 13 böcker. Böckerna är skrivna av Kerstin Lundberg Hahn. De är lättlästa och lämpar sig för barn i åldern 9-12 år. Illustrationerna är gjorda av Åsa Rosén. Kerstin Lundberg Hahn har skrivit ett stort antal böcker för barn och unga. Första boken, Fröken Spöke, har 47 sidor. Det är en rolig serie som är lite mysigt läskig. Jag har läst de två första böckerna i serien som e-böcker. Del två heter Fröken Spöke kommer tillbaka. Där är det igen dags för en vikarie och eleverna vill att fröken Spöke ska komma tillbaka. Men hur kontaktar man ett spöke? I andra boken försöker tvillingarna få fröken Sparre att förstå vad mobiltelefoner är och hur man använder dem.

Här är en bokhylla med alla böcker om Fröken Spöke. Bokhyllan är uppställd så att böckerna kommer i den ordning de publicerades:

Böcker om fröken Spöke