Sköldpaddor hela vägen ner

Veckans boktips handlar om Aza Holmes och hennes kompis Daisy. De går på gymnasiet, har körkort och umgås ofta med varandra. När de får veta att Russell Pickett, en megarik entreprenör, har försvunnit, blir de intresserade i fallet, särskilt då en stor summa pengar utlovas till den som kan bidra till att fallet löses upp. Det är pengar de verkligen behöver eftersom det är dyrt att studera på college. De tar sig med kanot över sjön till andra sidan där Pickett lever ett lyxliv tillsammans med sina söner Davis och Noah. Aza och Davis börjar umgås allt mer och Aza övertygar honom om att hon inte gör det för pengarnas skull. Hon älskar honom verkligen.

Aza lider av ångest och onda tankar. Hon är livrädd för vissa bakterier och tror att hon ska drabbas av dem. När Davis kysser henne kan hon inte sluta tänka på de miljoner mikrober som överförts från honom till henne. Aza har ett sår på fingret. Ständigt öppnar hon såret genom att trycka till det med tumnageln. Hon putsar det med alkogel, synar det grundligt och känner ångest när hon tror att det är infekterat. Flera gånger om dagen byter hon plåster och putsar det. Men istället för att låta det läka öppnar hon det om och om igen och klämmer ut blod. När Aza krockar med bilen och tvingas vara på sjukhus är det som värsta mardrömmen för henne. Hon är övertygad att hon ska drabbas av en livshotande sjukdom genom att få en ond bakterie i sig.

Kompisen Daisy älskar Stjärnornas krig och skriver fan fiction om de olika karaktärerna. Hon dejtar en skolkompis som heter Mychal. Davis försöker vara en god storebror till trettonåriga Noah, men det är svårt. Aza lovar Noah att hon ska försöka ta reda på vad som hände med Noahs och Davis pappa. De har ingen mamma, dock har de andra människor som jobbar för dem, bl.a. en hushållerska och en zoolog. I källaren har de en bio där de senaste filmerna visas. På väggarna hänger dyrbar konst. I flingpaketen finns sedlar gömda, massor av sedlar. Det finns ett testamente där Russell Pickett överlämnar hela sin egendom och alla tillgångar till Tua, en tuatara, en slags ödla som kan bli långt över 100 år. Davis är intresserad av att titta på stjärnor och förklarar för Aza var hon kan se olika stjärnbilder och planeter. 

Mychal ställer upp med konst till ett evenemang där konst ställs ut i en underjordisk tunnel. Där luktar det illa, och Aza och Daisy vandrar längre och längre in i tunneln. Det blir startskottet för uppgörelsen där bitarna börjar falla på plats, om vad som hände med den försvunne Pickett.

John Green har skrivit flera ungdomsromaner. Förr eller senare exploderar jag har blivit film. Katherine-teorin och Pappersstäder är två andra böcker av honom. Och så har han skrivit böckerna Var är Alaska? och Will Grayson, Will Grayson. I novellsamlingen Let it snow (som jag tipsade om tidigare i år) har han skrivit en av novellerna. Sköldpaddor hela vägen ner kom ut 2017. Boken har ca 290 sidor, och rekommenderas för unga vuxna eller de övre tonåren.