Den tusende följaren

Veckans boktips handlar om 17-åriga Stella, som har en populär YouTube kanal med tiotusentals följare. Hon bor med sin mamma, eftersom föräldrarna är skilda och Stella vill inte ha mycket med sin pappa att göra. Stella kallar sig Stella Star på nätet. En dag upptäcker Stella att någon har stulit hennes bilder från sociala medier. Någon som kallar sig Nova Star. Nova Star får det att låta och se ut som om det är Stella som börjat med en ny kanal. Nova Star har gått långt för att försöka imitera Stellas rum där hon spelar in, Nova Star filmar på natten och förvränger rösten så att människor tror att Stella är förkyld när hon spelar in. Nova säger att hon älskar skräckfilmer, trots att Stella sagt att hon inte klarar av skräckisar. Nova säger att hon avskyr att dricka chai latte trots att Stella spelat in en video där hon talar om att hon älskar chai latte. 

Stella försöker övertyga alla runtomkring att det inte är hon som spelat in Nova Stars videon. Stella börjar tappa följare som går över till Novas sida. Nova går så långt att hon skapar en fejkprofil på Zoom, en dejtingapp, där hon raggar killar och låtsas att hon vill att de ska ses. De unga männen söker upp Stella, i tron om att de talat i timmar med henne. Det blir riktigt obehagligt för Stella, som undviker att gå till gymnasiet, där hon studerar andra året. Kompisarna börjar bli trötta på att försvara Stella och börjar till och med tvivla på vad Stella säger. Stella får även obehagliga bilder till telefonen och hemska meddelanden på nätet. Polisen kan inte göra något för att stoppa personen som skriver så mycket ont om Stella.

Stella söker kontakt med Linus som också går tvåan i gymnasiet, trots att han är ett år äldre än Stella. Linus är riktigt duktig på datorer och att hitta information på nätet. Ganska motvilligt går han med på att hjälpa Stella. Spåren leder dem till en liten ort ett par timmar med bil. Men vem är det egentligen som är Nova Star? Hur ska de stoppa henne? 

Den tusende följaren är en spännande roman för de äldre tonåren. Boken är skriven av Jenny Milewski, som även skrivit böckerna Yuko och Skalpelldansen. Boken har drygt 270 sidor. Jag har läst boken som e-bok, så det alternativet finns också om man inte hittar boken på biblioteket.