Farlig midsommar

Den här helgen är det midsommar! Då kan det passa bra att läsa om vad Muminfamiljen gjorde under midsommaren. En vulkan (som i boken kallas det eldsprutande berget) får ett utbrott och orsakar en stor flodvåg, som gör att Mumindalen svämmar över. Snart sitter Muminfamiljen på taket till Muminhuset, där de blir bekanta med Homsan och Misan. En konstig byggnad flyter förbi och man bestämmer sig för att stiga ombord. 

Det visar sig vara en teater! Men det händer något konstigt på teatern och Muminfamiljen tror att det kanske spökar. Men det är bara teaterråttan Emma som bor där. Hon förklarar för familjen vad en teater egentligen är och Muminpappa får genast lust att skriva en teaterpjäs. Det visar sig vara lättare sagt än gjort. 

Samtidigt har Snusmumriken ett eget äventyr. Han räddar Lilla My som har fallit överbord och så ska han hämnas på den sura Parkvakten. Mumin och Snorkfröken bestämmer sig för att sova över i ett träd men Emma lyckas lossa förtöjningarna, så teatern flyter iväg utan dem. Med i handlingarna finns också en ensam Filifjonka, en stor grupp med skogsungar som Snusmumriken får ta hand om och en hemul som arresterar några ur Muminfamiljen. Dessutom får vi veta hur det går till när Hattifnattarna föds och växer. 

Det blir ett riktigt äventyr för Muminfamiljen i Farlig midsommar. Boken är den femte som Tove Jansson skev om Muminfamiljen. Här kan du läsa mera om Mumintrollens skapare Tove Jansson och ta del av hennes Muminböcker.

Tove Janssons Muminböcker