Zoo!: Virala genier

Veckans boktips handlar om Atlas som går på åttonde klass. Han skriver mejl till kompisen Elliott som under hela skolåret ska bo i Nya Kaledonien. Man får inte läsa Elliotts svar på mejlen, men det kommer fram i texten vad han har skrivit, åtminstone en del av Elliotts tankar. Två nya elever har börjat i klassen, en som heter Sarah-Li, och en annan som heter Dharampreet, som kommer från Indien och är utbytesstudent. Varken elever eller lärare tycks veta om Dharampreet är en flicka eller en pojke. Atlas och kompisarna försöker spionera på Dharampreet för att se i vilket omklädningsrum hen byter om inför gympan, men Dharampreet tycks slippa gymnastiken helt och hållet.

Åttorna ska ha en representant i skolans styrelse och en av de som blir utsedd att kandidera är Atlas. Det är en elev från vardera av de fem parallellklasserna i åttan som kandiderar. Justus, Wilma, Samir och Hanna är Atlas motståndare i valet. Tyvärr är Justus mycket populär efter att ha skapat ett fenomen som kallas waffling. Själv är Atlas inte så viral på nätet, även om han och Elliott ritar serier som de publicerar på nätet. De har bara femton följare och av dem är fyra deras föräldrar. Men han räddade Miniturken, en klasskompis, som svimmade efter ett blodsockerfall. Så de andra eleverna kommer ihåg honom för det. Justus videor om waffling får över 90.000 tittare på nätet. Valet kommer att stå mellan Justus och Atlas. Frågan är hur Atlas ska få andra elever att inse hur korkat våfflingen är. 

Det är en bok full av humor som Kaj Korkea-aho och Ted Forsström skrivit och illustrerat. Det finns tre böcker i serien. Andra boken heter Hjärtattack och den tredje heter Kärlek plz. Språket är ganska typiskt ungdomsspråk. Åldersrekommendationen är 12-15 år men jag tycker att ungdomar över 15 också kan tycka att boken är rolig. Språket är ganska lätt och lättas upp av roliga bilder, så även de som inte är vana läsare eller sådana som inte gärna vill läsa kan tycka att det är en bok för dem. Boken har drygt 200 sidor. Virala genier ingår i den läsekampanj som pågår just nu, fram till slutet av juli. Hela folket läser heter kampanjen. Man kan fritt läsa sju e-böcker (två på svenska, fem på finska), t.ex. i Ellibs. Bibliotekskort och pinkod behövs. Läs mer om kampanjen här:

Hela folket läser