Kärleksvirus

Veckans boktips handlar om en flicka som heter Mary. Hon har en storasyster som heter Laura. Barnen har fått sina namn efter karaktärerna i Lilla huset på prärien, fast i omvänd ordning. I Ingalls böcker är det ju Mary som är storasyster och Laura som är lillasyster. Laura är inte så liten längre. Hon är nämligen 18 år och höggravid, vilket betyder att hon när som helst kan föda sitt barn.

Mary gillar att vara i skolan, umgås med kompisarna, spela basket och chatta med kompisarna på mobilen. Men allt förändras när ett virus bryter ut. Ett virus som gör att skolan stänger och går över till distansundervisning, basketträningarna ställs in, människor ombeds isolera sig hemma. Marys mobil går sönder och hon får inte kontakt med kompisarna. Kompisen Luca är kär och det är Mary också. Mamma jobbar på sjukhus och kommer hem trött och frustrerad över allt extra jobb de har.

Hur ska Mary lyckas anpassa sig till den nya situationen där hon måste vara hemma med pappa och sin storasyster som när som helst ska föda? Vad ska de hitta på att göra? Situationen går dem på nerverna, men det är bara att bita ihop och försöka göra det bästa av situationen.

Författaren Karin Salmson skriver i slutet av boken att hon inspirerats av covid-pandemin, men hon väljer att inte namnge viruset i boken. Det är en bra bok på 70 sidor. Lättläst och skriven för barn i åldern 6-9 år, antingen som högläsning (om barnet inte klarar av att läsa kapitelböcker) eller för barn som börjat läsa själv. Jag har läst boken som e-bok, så det alternativet finns också.