Fotbollsböcker

Sidospår
16.7.2021

Från redaktionen: Aktuellt i Sidospår

Det finns en massa böcker om fotboll för barn och unga. Den här sommaren har vi kunnat njuta av EM i fotboll och det har kanske fått en del barn att bli intresserade av fotboll. Därför tänkte jag ta upp några fotbollsserier för barn. Klicka på seriens namn för att komma till bokhyllor där böckerna som ingår i serien syns. Jag länkar även till författarna. Klicka på författarens namn så får ni listan på böcker hen har skrivit.

Kasper / av Jörn Jensen

Kasper är en serie lättlästa böcker om fotbollslaget BK Toppen. Just nu finns 12 titlar med Kasper. En av böckerna saknas i bokhyllan eftersom pärmbilden inte syns. Böckerna handlar om att Kasper står i mål, blir skadad, är på fotbollsläger och mycket mera. Rekommenderas för 6-9 år.

Simon / av Jörn Jensen

Jörn Jensen har också en serie böcker om Simon. Just nu finns det fem titlar om Simon. De är mycket lättlästa. Här får vi läsa om Simon som gör mål, blir matchhjälte och blir arg. Jensen har även två andra titlar om Simon, men det handlar om en ishockeyspelare. Rekommenderas för 6-9 år.

Gult kort / av Torsten Bengtsson

Gult kort är en serie med fyra böcker som handlar om John och hans kompisar. Serien handlar om sånt som händer både på plan och i skolan, och hemma. I en av böckerna måste målvakten Ali gömma sig med sin familj eftersom de ska utvisas från Sverige. I en annan bok ska det avgöras om det är killarna eller tjejerna som vinner den stora matchen. Rekommenderas för 9-12 år.

FC Mezzi / av Daniel Zimakoff

I serien får vi följa Johan och hans lagkompisar i fotbollslaget FC Mezzi. Det finns för tillfället tio böcker i serien. Titlarna vittnar om spelarbyte, fult spel och supermål. Rekommenderas för 6-9 år.

Fotbollstvillingarna / av Måns Gahrton

Tvillingarna Kim och Konrad spelar i Kvarnbacka Kickers, Kim i flickornas lag och Konrad i pojkarnas lag. Åtta böcker finns för tillfället om Kim och Konrad. De är på läger, spelar cup och drömmer om att få spela i landslaget. Rekommenderas för 6-9 år.

Vårt lilla landslag / av Mats Wänblad

Det finns fyra titlar i den här serien som inleds med en turnering mellan barn från Norrgården, Tunnelgården och Sveagården. Hör möter vi Emi, Ficke, Jusse och flera andra intressanta karaktärer. Rekommenderas för 6-9 år.

Fotbollsstjärnor / av Jennifer Wegerup och Anja Gatu

Det här är en serie böcker som bygger på svenska fotbollsstjärnors vardag. Vi får bl.a. möta Kosovare "Kosse" Asslani och Charlotte Rohlin och brasilianska Marta, en av världens bästa fotbollsspelare. Anja har även skrivit om bandyspelare. Jennifer Wegerup och Anja Gatu är båda sportjournalister. Böckerna rekommenderas för 6-9 år, men en del av böckerna är rekommenderade för 9-12 år.