Rekordskolan - Vägen dit

Veckans boktips handlar om Silje, Rurik och Kostas som på olika sätt får reda på att det finns en Rekordskola. De ansöker att få börja där och kommer in. Rekordskolan är en skola där man uppmuntrar eleverna att slå olika världsrekord. Silje vill ha världens högsta tuppkam på huvudet och smörjer in håret med ägg för att få det att växa bra. Rurik studsar och hoppar vart han än går. Han vill hoppa högst i världen. Kostas är jättesmart och har hoppat över flera klasser i skolan, han älskar att spela schack. Han håller gärna till på biblioteket och spelar schack mot en gammal man. 

Rekordskolan finns på en ö, och för att komma dit åker eleverna tåg och båt. Silje som är jätterik flyger till båten med en helikopter. Det är ett internat vilket betyder att eleverna sover på ön, men de får besöka sina föräldrar på helger och lov om de vill. Eleverna sover i torn, trädkojor eller cirkusliknande tält. Eleverna har olika lektioner som ska hjälpa dem mot målet att nå världsrekord. Silje lär sig till exempel att ta hand om hönor, som ska värpa fina ägg som hon kan smörja in i håret. 

Alla elever har en avancerad klocka där de skriver in sina rekordförsök, håller koll på tider och får guldstjärnor om de är duktiga i skolan. De har fått höra att de aldrig får komma försent till lektionerna och klockorna plingar till när det är några minuter kvar tills lektionen börjar. På skolan får vi också stifta bekantskap med tvillingarna Sanja och Manji, som är ganska elaka, och även andra elever och lärare.

Det är en rolig och spännande bok för barn i åldern 6-9 år, skriven av Katarina Ekstedt och Anna Winberg, som båda har publicerat böcker tidigare. Katarina Ekstedt har t.ex. skrivit bilderböcker om Kaj som lär sig olika saker och om Vera och Ville, två små barn på dagis. Svartvita illustrationer av Carolina Carromic Ståhlberg. 65 sidor, ganska lättläst, men man bör ändå ha en viss läsvana om man vill läsa den själv. Vuxna kan läsa den högt för barnen som just lärt sig läsa. Åtminstone på de två första böckerna står det A K Björnsdotter Sääf som författare ovanför titeln. Det är en pseudonym för Katarina och Anna. 

Just nu finns det fem delar i serien, det här är första delen. Jag vet inte om det kommer fler än fem delar. Jag har bara läst första delen, men ser fram emot att läsa resten av serien. Här är de fem böckerna:

1. Rekordskolan - Vägen dit

2. Rekordskolan - Klockan tickar!

3. Rekordskolan - Tävlingen mot Toppskolan

4. Rekordskolan - Sommarlägret

5. Rekordskolan - Talangjakten