Byte på söndag!

Veckans boktips handlar om en serie böcker av Thomas Halling. Han har hittills skrivit tre böcker om Isa, och serien heter Livet som Isa. Den första boken heter Byte på söndag! Där ska Isa åka till mamma efter att ha bott med sin pappa. Isas föräldrar är skilda och Isa bor varannan vecka hos den ena, och varannan vecka hos den andra. Men just idag vill Isa inte åka till mamma för hon har fått en liten kattunge och hon vill inte lämna den lilla katten. Tänk om pappa inte kan ta hand om den? Men pappa envisas med att Isa måste åka till mamma. Pappa klär upp sig i kostym och slips. Det verkar som att han ska ut och träffa någon, och då kan inte Isa vara ensam hemma. Men läget förändras när telefonen ringer...

Den andra boken i serien heter En skadad duva och där är Isa och pappa ute och går. De får se en liten skadad duva som tycks ha fallit från ett träd. Pappa förklarar att man inte ska röra vilda djur och fåglar. De ringer djursjukhuset som säger att de ska vänta tills i morgon. Kanske kommer mamma duva och tar hand om sin unge. Det blir en lång väntan för Isa och genast hon vaknar följande dag vill hon springa till parken för att se om duvan är kvar.

Tredje boken heter Fredagsmys? och där kommer Isa hem till mamma. Men det är inte så bra stämning. Mammas nya pojkvän Kalle är där och hans barn bråkar. Dessutom tycker Isa inte om att Kalle rufsar henne i håret. Mamma och Isa ska göra middag men då börjar mamma och Kalle gräla om vad de ska äta. Isa som ville ha en rolig kväll med fredagsmys. Nu blir ju allt förstört! Hur ska Isa kunna ställa allt till rätta och göra de andra glada igen?

Det är mycket känslor med i böckerna och serien beskriver bra hur det är att vara skilsmässobarn och bo på två ställen. Böckerna är lättlästa och passar för nybörjarläsare eller åldern 6-9 år. De tre böckerna har 25-30 sidor var med fina färgbilder av Johanna Arpiainen. Jag hoppas det kommer fler böcker i samma serie. Thomas Halling har skrivit ett stort antal böcker för barn och unga.