Nollan och nätet

Veckans boktips handlar om en serie böcker av Caroline Engvall. De är svartvitt illustrerade av Katarina Vintrafors. Noelia är 9 år, fyller 10 i den andra boken i serien. Hon kallas för Nollan. 

Första boken i serien heter Noelias hemlighet. Nollan har träffat en flicka på nätet som hon börjar skriva med. Wilma heter hon. Det börjar bra och Nollan längtar tills skolan är slut så att hon kan skriva mera med Wilma. Men sen vill Wilma se bilder på Nollan och hotar henne om hon inte gör som Wilma vill. Nollan får ont i magen och vet inte hur hon ska göra för att reda ut situationen. Mamma märker snart att Nollan inte är som hon brukar vara.

Andra boken i serien heter Noelias revansch. Det är Nollans 10-års dag och hon har fått en ny telefon av mamma. Hon läser i en chatt där många av klassens elever är med, hur en av flickorna skriver elaka kommentarer om en annan flicka som lägger ut en video där hon dansar. Nollan vet inte hur hon ska reagera. Hon fyller år, men det känns inte bra att läsa de elaka kommentarerna. Nollan ska tillbringa dagen med mostern och hennes fru. Kanske kan de hjälpa Nollan med en bra lösning.

Tredje boken i serien heter Noelia och spelet. Barnen i skolan spelar ett spel i sina mobiler, ett spel som handlar om zombier. Hennes kompis Alex vill komma hem till Nollan för att spela på kvällen, men sen ändrar han sig i sista stund. Nollan märker att det är något på tok med Alex. Han säger att någon i spelet hotade med att skicka manipulerade bilder till de andra eleverna om de inte skickade alla sina zombiepengar som de fått i spelet, till den mystiska hotaren. Sen drabbas även Nollan av den anonyma användaren i zombiespelet. 

Fjärde boken i serien heter Ryktet går, Noelia. Nollan och Alex är en vecka på sommarkollo och bor med många andra barn och två vuxna på en lägergård. Alex vill busa med lägertanten och häller salt i hennes kaffe istället för socker. Hon svarar genom att erbjuda Alex pannkakor med salt. Samtidigt går det rykten om lägertanten och vaktmästaren på lägret. Och hur är det egentligen med Alex som har ett blåmärke på armen?

En femte bok om Nollan kommer snart att ges ut. Den heter Noelia och stjärnfallet.

Böckerna vill uppmuntra vuxna att prata med barnen om vad som händer på nätet, vad man inte får göra och när något går över en gräns. I slutet av varje bok finns lite fakta, t.ex. ordförklaringar, frågor om bokens innehåll, hur man ska göra om man drabbats. Det finns också länkar till webbsidor med mera information om barns och ungas utsatthet på nätet. Böckerna kan t.ex. läsas i skolan eller hemma tillsammans med vuxna. De är riktade till 9-12-åringar. Böckerna har ca 40-50 sidor var och är ganska lättlästa.