Syster

Sidospårets Tips
9.12.2021

Information om verket: Syster

Fler tips

Syster handlar om Magda, hennes lillasyster Alva som bara är några månader, och hennes mamma. Tillsammans flyr de från Magdas pappa, som periodvis dricker alkohol och är våldsam. De kommer till kollektivet Jordasång. Ledaren kallar sig Syster. Jordasång är ett ställe långt ut på landsbygden. Man lever ett enkelt liv utan telefoner och TV. Man odlar mycket grönsaker och grödor, som potatis. Man syr kläder och barnen undervisas i bl.a. matematik, där de ibland räknar ut hur mycket som behövs för att alla ska få mat, och praktiska kunskaper, t.ex. odling i växthus. Mammorna turas om att undervisa barnen. Magda anpassar sig ganska fort, men för mamman tar det längre tid.

Magda är jämnårig med Attila, och hör till de äldre barnen, men Irmelin och Melker är nästan vuxna. Inga män får komma till kollektivet. När pojkar blir män måste de lämna gården. Magda och Attila spenderar mycket tid tillsammans, men Attila har växt upp på kollektivet och förstår inte allt som Magda har upplevt och regler som finns utanför kollektivet. Bl.a. anser Attila att han har två flickvänner, både Magda och Irmelin. Det är något som Magda inte accepterar, medan Attila inte förstår vad det är för fel att ha två flickor samtidigt.

Magda avskyr sin alkoholiserade, våldsamma pappa. Men samtidigt älskar hon honom. Han kan också vara världens bästa pappa, när han är nykter eller bara lite berusad. Man vet aldrig på vilket humör han är. Det kan svänga snabbt. Man får inte ha telefoner på kollektivet och även bilnycklar lämnas över till Syster när man kommer. Men Magda lyckas få tag på en telefon och kontaktar sin pappa. Det kanske inte var en så bra idé. Mamma är orolig över Magda, att hon är så mycket tillsammans med Attila. 

Boken är skriven av Sofia Nordin och riktar sig till de yngre tonåren, ca 12-15, även om äldre tonåringar också kan läsa den. Boken har drygt 270 sidor och är fylld med spänning, kärlek och dramatik.