Claude på semester

Veckans boktips handlar om Claude, en liten rolig hund som har en strumpa till kompis. Herr Korvstrumpa heter han och är röd och vitrandig. Claude och korvstrumpan bor hos matte och husse, herr och fru Blanksko. Varje morgon åker matte och husse till jobbet, och Claude gör sig redo för ännu ett spännande äventyr med sin kompis korvstrumpan. Man får aldrig se hur matte och husse ser ut, i böckerna om Claude visas alltid bara fötterna och benen på dem. Han är alltid hemma igen lagom tills husse och matte kommer tillbaka.

I den här boken ska Claude och strumpan besöka stranden. Det är första gången har gör det och vet inte riktigt hur man ska bete sig. Men de äter bland annat glass och bygger sandslott. Claude har inga simbyxor så han lånar av husse, men de är alldeles för stora, så han får använda en massa tejp för att få dem att hålla ihop. Claude räddar en man från att bli attackerad av en haj och så stöter han på ett gäng pirater som ska ut och leta efter en nergrävd skatt.

Här på Boksampo finns bara två titlar om Claude på svenska. Claude på semester och Claude i stan. Men det finns en till version av Claude i stan här på Boksampo. Där heter strumpan Sir Bobblysock, så jag undrar om det är en tidigare version där översättaren har behållit det engelska namnet på strumpan. Men i boken som handlar om stranden heter strumpan Herr korvstrumpa. Det är lite förvirrande. På finska heter hunden Kaarle och korvstrumpan heter Lordi Nukkasukka. På engelska heter hunden också Claude, så det namnet har man behållit i de svenska böckerna. Jag har läst 10 böcker på finska om Kaarle, så om ni kan läsa på finska, gör det gärna ifall ni inte hittar svenska böcker om Claude på biblioteket. 

Böckerna om Claude är roliga. Han har en fin röd basker som verkar vara magisk. Han får plats med en massa olika saker i sin lilla basker. Det är Alex T. Smith som har skrivit och ritat böckerna. De är ganska lättlästa och har drygt 90 sidor. Passar bra för nybörjarläsare i ålder 6-9 år. Klicka gärna på författarens namn och titta vilka finska titlar Kirjasampo har. Det är inte riktigt alla titlar på finska heller. Men som sagt, sök på biblioteket! Kan hända har de böcker på engelska också för den som vill öva sig på det språket. 

Gott nytt år önskar Sidospår sina läsare!