Dani dömer

Veckans boktips handlar om en serie av Jesper Tillberg. Just nu finns det tre böcker. Dani dömer, Dani dömer straff och Dani dömer rött. Serien följer flickan Dani, eller Daniella som hon heter på riktigt. Hon är en ganska tystlåten flicka, men på fotbollsplanen är hon tuff, lite för tuff kan hennes tränare Enid tycka. Dani får rött kort och tvingas stå över följande match. Enid föreslår att Dani ska börja gå en nystartad utbildning för unga fotbollsdomare. Kanske kan det lära henne att bli en bättre fotbollsspelare. Motvilligt går Dani till kursen, men snabbt inser hon hur mycket hon gillar att vara domare i stället för spelare. I sin allra första match som domare ska hon döma ett gäng 8-åringar. Dess värre råkar det vara det lag där hennes lillebror Lio, eller Lionel som han heter, spelar och de ska möta laget där Evas lillebror spelar. Eva är med i Danis fotbollslag, men hon är alltid otrevlig mot Dani. Hur ska Dani kunna döma en match så att de andra inte tror att hon ger sin lillebrors lag fördelar? Men Dani vet att hon måste vara tuff, och döma som hon ser matchen, oberoende av vem som gör vad på plan. 

I andra boken, Dani dömer straff, övar Dani inför provet som domare. Hon måste klara provet för att få döma på den stora fotbollsturneringen senare i sommar. Det är mycket hon måste lära sig. När domaren inte dyker upp inför matchen som Danis eget lag ska ha, får Dani ställa upp och döma. Men hur ska hon kunna döma sitt eget lag, där bästa vännen spelar och där ovännen Eva går henne på nerverna?

I tredje boken, Dani dömer rött, får Dani chans att döma en match mellan ett danskt och ett svenskt lag. Det blir en bra övning för henne, eftersom det på fotbollsturneringen kommer att finnas lag från många olika länder. Hur ska man döma i en match där man inte förstår vad spelarna talar om? Dani måste verkligen fokusera. Samtidigt ställer tränaren ett ultimatum. Hon måste välja; vill hon satsa på fotbollen eller vill hon bli domare? Tränaren gillar inte att Dani inte tycks ge järnet på plan som spelare.

Det är tre lättlästa böcker för ålder 9-12 år, speciellt för alla fotbollsfantaster, oavsett om man spelar själv eller bara gillar att titta på eller läsa om fotboll. Det är lätt hänt att spelare och publiken ropar åt domaren och tycker att de dömer fel, Den här serien visar hur domare övar och jobbar. De måste fatta snabba beslut, och döma enligt regelboken och vad de ser på plan. De får inte låta sig påverkas av andra spelare, tränare och publik.

Böckerna är som sagt lättlästa och varierar i längd. Första boken har ca 70 sidor, andra boken har drygt 80 sidor och tredje boken har drygt 120 sidor. Böckerna följer på varandra, så man måste nog läsa i rätt ordning för att hänga med i handlingen. Böckerna finns även som e-böcker. Åtminstone den första finns som ljudbok.