Jag gör som jag vill!

Beppe är en viljestark flicka som tycker det är fel att flickor ska ha syslöjd i skolan, medan pojkarna får ha träslöjd. Flickorna ska sticka och garnet känns svettigt på händerna. Hon vill inte sticka! Hon vill ha träslöjd i stället. Hon vill hamra och snickra. Sedan är det det här med ishockeyn. Varför får inte flickorna spela ishockey? Varför är det bara pojkarna som ska få göra det? Beppe måste göra något för att få en ändring på det!

Jag gör som jag vill! bygger på författaren Lisbeth Pahnkes egen barndom på 1950-talet. Då såg man annorlunda på hur flickor och pojkar skulle vara. Lisbeth har på 1970-talet skrivit en serie hästböcker om Britta och Silver. Men nu har hon alltså skrivit böcker om hur man levde när hon var barn. 

Den andra boken i serien heter Jag ska klara det! Här ligger Beppe i hårdträning för det Skolmästerskap som skolan ska delta i. Det kommer elever från flera olika skolor för att vara med på tävlingarna. Lokaltidningen kommer också och ska skriva en artikel om dagen. Beppe vill verkligen vinna de grenar hon ställer upp i. Tillsammans med pojkarna övar hon dykstil över höjdhoppsribban och hon blir duktig på det. Men sedan säger läraren att alla flickor måste saxa över höjdhoppsribban istället. Det kan ju Beppe inte göra. Hur ska det gå på idrottsdagen? 

Böckerna om Beppe har illustrerats av Kajsa Hallström och ger en bra bild av hur det såg ut i Sverige på 1950-talet då man så klart inte hade mobiltelefoner. Det fanns en telefonkiosk som man gick till om man behövde ringa. Och det är just vad Beppe måste göra i den andra boken när hon blir vittne till en pojke som faller med cykeln i backen. Hon måste ringa och be ambulansen komma! Men hon har ju bara några ören i fickan och dem ville hon köpa kolor för i kiosken.

Böckerna rekommenderas för 6-9 år. Den första boken har drygt 80 sidor och den andra boken har drygt 50 sidor.