Pelle Plutt

Sidospårets Tips
20.10.2022

Information om verket: Pelle Plutt

Fler tips

Den här veckans boktips är ett kärt barndomsminne från 1980-talet. Pelle Plutt: ramsor och rim från gator och gårdar innehåller olika rim, ramsor, gåtor och annat roligt. Korta texter så att man lätt kan bläddra igenom boken och se vad man hittar för intressant. Eller så kan man naturligtvis läsa den från pärm till pärm. 

Här får man läsa om Pelle Plutt som hoppade över ån och tappade tån, hur man räknar till tiotusen på två sekunder och så får man läsa spökhistorier. Man hittar också små verser som man kan skriva till sina kompisar och en lustig teaterpjäs om bra och dåliga saker. 

Så här lyder ramsan om Pelle Plutt (fritt ur mitt minne; jag kanske tar fel på något ord):

"Pelle Plutt, Plutt, Plutt, tog ett skutt, skutt, skutt

över ån, ån, ån, tappa tån, tån, tån.

In i kammaren, efter hammaren, spika fast den lilla tån." 

Vad är det som är rött och åker upp och ner? Och vad är gult och blått och hoppar från gren till gren? Vad är höjden av snålhet och höjden av korthet? Vad ska vi göra på kungens mage? Det är fler exempel på gåtor och frågor som besvaras i denna roliga bok. Några av karaktärerna i boken är Pelle Plutt, Håkan kråkan kraxmaskin (som går på smör och margarin), bagare Bengtson och Jan Banan, som satt i en gran. 

Boken är skriven av Bengt af Klintberg och är illustrerad av Eva Eriksson. Drygt 60 sidor. Boken gavs ut 1983. 

Jag råkade hitta den här boken på biblioteket nyligen och kom ihåg många av texterna som jag läste i min barndom. Hoppas nu att en ny generation hittar denna goding på biblioteket.