Epa-liv

Sidospårets Tips
16.2.2023

Information om verket: Epa-liv

Fler tips

Veckans boktips är en lättläst serie för ungdomar som är motorintresserade. Epa-liv är en serie skriven av Magnus Ljunggren. Böckerna rekommenderas för 12-15 år. 

Första boken heter En ny vänskap. Erik måste flytta till en liten ort från Stockholm. I den nya skolan träffar han Frans, Juno och Lisa. Junos storebror Karl, som kallas kung Kalle, är stökig och har sina kompisar Jonny och Sonny med sig. Det finns inte mycket att göra i det lilla samhället. Ungdomarna pysslar mest med sina epa-traktorer. Eftersom Erik inte har någon egen epa-traktor, får han skjuts av Frans, vars epa-traktor luktar starkt av alla doftgranar, som Frans samlar på. Han tillverkar också egna granar. Frans blir mobbad i skolan för sin övervikt och gransamling, men Erik står upp för honom, trots att det är Kalle och hans kompisar som är mobbarna. Det får konsekvenser. Ungdomarna träffas med sina epa-traktorer vid den lilla grillkiosken en bit utanför orten. Där äter de pommes frites och dricker cola. På radion lyssnar de på den hemliga Miss X som sjunger så vackert. 

Andra boken i serien heter Misstänkt för brott. Där har Erik börjat samla ihop pengar till en egen epa-traktor, men de är ganska dyra och det kommer att ta länge innan han får de pengar som behövs. Erik är ihop med Juno. Det blir inbrott på macken och alla verkar tro att det är Erik som är den skyldige. Är det så? Hur ska det gå för vänskapen?

Tredje boken, som ännu inte finns på Boksampo, heter Repor i lacken. Frans, som är kär i Lisa, men inte vågar berätta det, backar på Lisas epa-traktor så att det blir en buckla i den. Kan Lisa förlåta Frans? Erik har en egen epa-traktor nu, men saknar att köra tillsammans med Frans. Och vem är Miss X? 

Böckerna är som sagt lättlästa och har drygt 100 sidor var. Magnus Ljunggren har också skrivit annat lättläst för ungdomar med motorintresse. Drömtraktorn är en annan serie som handlar om Zeke och Daniel. Bok nummer 2 i serien heter Hästtjejerna från helvetet. Även den serien rekommenderas för 12-15 år. För barn har Magnus skrivit många böcker i serien Riddarskolan. Riddarskolan är på börja läsa-nivå.