Jacks öde

Martin Olczak har skrivit många böcker om pojken Jack och hans familj. Det finns fem serier (Jakten på Jack, Spådomen om Jack, Jacks förbannelse, Legenden om Jack, Jacks öde), i alla serier ingår fyra böcker, utom i Jacks öde, där det hittills kommit ut tre. Klicka på länken nedan för att se bokhyllan om Jack där alla hittills utkomna böcker finns med:

Böcker om Jack 

I det här boktipset ska jag berätta lite om de två första böckerna i Jacks öde. Den första heter Vargar på T-centralen. T-centralen är en tunnelbanestation mitt i Stockholm. När Jack vaknar är han på strålande humör. Han har sett fram emot den här dagen länge. Det är Tanto-cupen, en innebandyturnering med lag från hela Sverige. Jacks lag ska delta. Men vid frukosten förändras planerna när familjen upptäcker att Jacks finger håller på bli osynligt. Jack är på uselt humör när de plötsligt måste ta båten till Birka, en ö där vikingar levt. Jack kan glömma innebandyn! På Birka hittar de en gammal runsten. Någon vill ändra Jacks öde och därför blir han allt mer osynlig. Om de inte lyckas stoppa förbannelsen i tid, kommer Jack att bli helt och hållet osynlig och då upphör han att finnas till. 

När han senare på kvällen återvänder hem upptäcker han att det inte finns någon rostbrödsverkstad, utan i stället en resebyrå. Hans mamma verkar inte känna igen honom och påstår att hon inte träffat Jacks pappa. Bedrövad vandrar han iväg och träffar en talande ekorre som ber honom ge sig av till T-centralen. Där överfalls han av vargar!

Andra boken heter Havsmonster på Finlandsfärjan. Jack har räddats av en gammal kvinna. Jag vill inte avslöja vilken relation hon har till Jack, det kommer fram i boken. Kvinnan tar med honom till sina två systrar. De måste ha tag på ödets tråd för att kunna stoppa den onda magin från vikingatiden. Men något går fel under mötet och kvinnan och Jack måste snabbt boka en kryssning till Finland. Jack förstår inte varför. På kryssningens disco ska de träffa två personer som kanske kan hjälpa till. Tyvärr blir deras knepiga situation ännu värre och Jack blir mer och mer osynlig. Nu är det bråttom att hitta ödets tråd. Hur ska de lyckas?

Hammaren på Hötorget är den tredje boken i serien. Den har jag inte läst ännu, men Jack och den gamla kvinnan fortsätter leta efter ödets tråd. Tyvärr är de inte ensamma om att söka nystanet. Det är gömt på ett hemligt och förtrollat ställe som inte ens kvinnan känner till. Om serien är uppbyggd på samma sätt som de andra serierna om Jack borde de hitta en lösning i den fjärde boken (Ragnarök i Stockholm city), som borde komma ut i oktober 2023.

Böckerna rekommenderas för 6-9-åringar, men går bra att läsas även av äldre. De har många cliffhangers, det vill säga kapitlen slutar dramatiskt och man vill läsa ännu ett kapitel för att se hur det går. Böckerna är runt 100 sidor och illustrerade i svartvitt av Anna Sandler.