Vinterflickor

Vinterflickor är en stark roman för unga vuxna. Den handlar om ett känsligt ämne, nämligen anorexi. Lia är svårt anorektisk men vill trots det väga allt mindre. Hon bor tillsammans med sin pappa som är professor, pappans nya kvinna Jennifer och styvsystern Emma som är några år yngre än Lia. Lias mamma, som hon kallar Dr Marrigan, utför svåra hjärtoperationer. Båda föräldrarna är mycket upptagna med sina jobb. Pappan ska skriva en bok och det kräver forskningsarbete.

Lias vän Cassie hittas död på ett motell. Hon hade också ätstörningar. Natten hon dog försökte hon ringa Lia, men Lia hade inte svarat. Cassie försökte inte ringa bara en gång, eller två, utan hela 33 gånger. Lia drabbas av svåra skuldkänslor för att hon inte svarade i telefonen och hon försöker ta reda på vad som hände med Cassie. De hade ingen kontakt tiden före Cassies död, men var goda vänner som barn och bodde på samma gata, grannar tror jag det var. Samtidigt går det utför med hennes egen hälsa. Hon går i gymnasiet, men måste ibland vila upp sig hos skolsystern som tvingar henne att dricka apelsinjuice. Hon fryser jämt och måste ligga under flera filtar eller uppvärmningsbara täcken. Lia räknar alla de få kalorier hon får i sig och tränar stenhårt med situps och på en träningsmaskin som finns hemma. Hon skär sig själv också. Hon har sytt in mynt i morgonrocken så att de andra ska tro att hon väger mer än hon gör. Jennifer skriver upp Lias vikt varje vecka och rapporterar det till Lias läkare. Men hon väger som sagt mycket mindre än vågen säger och hon närmar sig ett stup som är omöjligt att komma ifrån. 

Lia hemsöks om nätterna av Cassies ande, eller spöke om man vill kalla det för det. Lia hoppas att Cassies ande kommer till ro när hon begravs. Men Cassie fortsätter att komma till henne. Vad har hon för motiv? Vad vill hon? På motellet där Cassie dog träffar Lia Elijah som jobbar där. De umgås men Lia säger att hennes namn är Emma och när Elijah får reda på vem hon egentligen är förändras relationen. Elijah har ett meddelande från Cassie till Lia. 

Boken av Laurie Halse Anderson har vunnit pris som årets bästa ungdomsbok av bibliotek i USA och kom direkt in på bästsäljarlistan på New York Times. Vinterflickor har drygt 280 sidor. Boken kan vara triggande för någon, så läs inte om ämnet är för känsligt.