Norsk samtidslitteratur – mer än Knausgård och Loe?

Tema
29.9.2011

Från redaktionen: Kirjailija | Teema | Teos | Täky

Litteratur från de nordiska länderna är ett av årets teman på Åbo bokmässa. Vid bokmässan deltar två norska författare som är välkända för de finländska läsarna: Karl Ove Knausgård och Erlend Loe. Knausgård har rönt stora framgångar med sin autofiktiva, självutlämnande romansvit Min Kamp. Sviten utgörs av sex delar, varav den tredje utkommer på svenska under hösten.

Erlend Loe slog igenom med romanen Naiv.Super och har sedan dess återkommit med romaner som kännetecknas av samma ironiska humor och naiva tilltal, ofta med en satirisk ton. Den senaste romanen Stilla dagar i Mixing Part är en humoristisk berättelse om en semesterresa till Tyskland och om att vara besatt av Nigella Lawson.

Knausgård och Loe i all ära, men vad vet vi om norsk samtidslitteratur i övrigt?

Mord på norska

Norge är rikt på duktiga deckarförfattare. Liksom de svenska deckarförfattarna har många även haft stora internationella framgångar. En av de mest populära författarna är Jo Nesbø, med sina prisbelönta thrillers i Oslomiljö. Huvudperson är antihjälten Harry Hole, en medelålders polis med relations- och alkoholproblem. I övrigt är det framför allt de kvinnliga deckarförfattarna som blivit uppmärksammade, med namn som Kim Småge, Unni Lindell, Anne Holt och Karin Fossum. För den som vill läsa deckare med kvinnliga huvudpersoner, rekommenderas t.ex. Anne Holts serie med kriminalkommissarie Hanne Wilhelmsen i huvudrollen.

Vardag och mänskliga relationer

Vill man läsa om komplicerade familjerelationer på den norska landsbygden bör man låna hem Anne B. Ragdes roman Berlinerpopplarna, som inleder hennes omtyckta trilogi. Berättelsen utspelar sig på en släktgård utanför Trondheim och skildrar en familjesammankomst i samband med ett dödsfall. Romanen beskriver relationerna mellan de vuxna sönerna och hur familjen hanterar sorgearbetet.

Hanne Ørstavik skriver lågmälda vardagsskildringar och passar bra för den som föredrar lite kortare romaner. Hennes roman Kärlek handlar om en mor och en son, som flyttat till en liten ort i Nordnorge mitt i vintern. En annan kvinnlig författare, som liksom Ørstavik har rötterna i Nordnorge, är Herbjørg Wassmo. Hon har ofta skildrat utsatta men starka kvinnokaraktärer. Mest känd är hon för trilogin om Tora, som inleds med romanen Huset med den blinda glasverandan. Tora-trilogin inleds i en nordnorsk by på 50-talet. Hennes andra stora trilogi handlar om Dina och utspelar sig under 1800-talet.

Lågmäld humor och lekfullt språk

För den som gillar humoristiska romaner à la Erlend Loe, finns flera andra norska författare att bekanta sig med. Ingvar Ambjørnsens serie om Elling är en sorglustig berättelse om en lite udda karaktär som levt i en skyddad tillvaro, först tillsammans med sin mamma och senare på ett psykiatriskt sjukhus. Vad händer när Elling och hans nya vän Kjell Bjarne ska återanpassas till ett normalt liv?

Humor är också en av ingredienserna i Tore Renbergs roman Mannen som älskade Yngve. Berättelsen är förlagd till 90-talets Stavanger och handlar om Jarle som går i gymnasiet, spelar i punkband och blir förälskad i Yngve. Elling-böckerna och Mannen som älskade Yngve har också blivit omtyckta filmer.

En roman som också fått stor uppmärksamhet är Gunnhild Øyehaugs Vänta blinka, som bl.a. valdes till årets bok i Norge 2008. Romanen innehåller många karaktärer och flera korta berättelser som vävs in i varandra. Språket är lekfullt och fullt av populärkulturella referenser.

Norge har kort sagt mycket att erbjuda och det finns många spännande författarskap att bekanta sig med: Jan Kjaerstad, Beate Grimsrud, Ari Behn, Frode Grytten, Per Petterson, Lars Saabye Christensen, Erik Fosnes Hansen, Jostein Gaarder, Bjørn Sortland, för att ännu nämna några.

Anna Gripenberg/ Boksampo.fi