Annika Luther skriver för ungdomar – och för vuxna

Författare
29.12.2011

Från redaktionen: Kirjailija | Teema | Teos | Täky

I mitten på 1990-talet dök namnet Annika Luther upp i de litterära medierna. Redan med sin första bok stod det klart ett nytt författarnamn fötts inom den finlandssvenska ungdomslitteraturen. Med sina välskrivna och spännande intriger trollbinder Annika läsaren genast från bokens första sida. Och som en vuxen läsare kan jag säga att det är inte bara barn och ungdomar som fascineras.

Vem är då Annika Luther, författare till dessa fantastiska berättelser?  Till vardags är hon biologilärare vid Tölö gymnasium i Helsingfors och mamma till åtta barn. Hon firar långa somrar i villan på Bromarv tillsammans med sin stora familj och släkt.

Annikas böcker är i hög grad anknutna till den vardag som hon själv lever i och där hon finner ingredienserna till sina berättelser.  Hon skriver ett språk som är rakt och talar till dagens ungdomar.

Annika har själv berättat att inspirationen till den första romanen Bronsåret, som kom ut 1995 fick hon då hennes man hittade ett bronsålderssvärd i deras hallonland i Bromarv.

Bronsåret handlar om tonårsflickan Hertha som en midsommarkväll på sommarstället i Bromarv störtar ner i en bergsklyfta, och hamnar rakt in i ett annat tidevarv, till ett liv i bronsåldern Hon möter Signe, en äldre kvinna ursprungligen också från nutiden, som tar med henne till jägarfolket Tusenbröderna. hos vilka Hertha sedan kommer att tillbringa ett helt år. Hertha får också uppleva Svärsdmännen det krigiska folket som kommer västerifrån.  Romanen innehåller många fina scener som t.ex. Svärdmännens hövding Gautiors högtidliga begravning.  Samtidigt som berättelsen är full av spänning känns den historiskt trovärdig. Tematiken i boken känns aktuell än idag, invandring av nya gruppen och kraschen mellan gammalt och nytt.

I Gårdshuset (1998) spinner Annika vidare på samma berättarteknik med två tidsplan, den här gången 1800-talet och nuet. Hungersåret 1867 beger sig torparsonen Anders från Korplax i Österbotten ner till Fredriksgatan i Helsingfors, där systern jobbar som piga. Över hundra år senare flyttar Isolde in samma hus då hennes mamma reser på reportageresa till Sydamerika för ett halvt år, och lämnar dottern hos sin väninna och hennes stora familj . Till en början vantrivs Isolde, speciellt som hon tycker att det låter som att någon gråter i hennes rum. Men sedan märker Isolde och Georg, nästäldsta sonen i familjen och förälskad i Isolde, att det pågår någonting mystiskt i källaren .

Följande bok Skogen som Gud glömde (2002) för oss till östra Finland, till nationalparken Kalmanjärvi dit en skolklass åker på utflykt. Avsikten är att lära sig leva på naturens villkor, vilket fyra av klassens elever får göra mycket konkret. På en paddelutflykt förvirrar sig de fyra från de övriga i gruppen och hamnar långt in i ödemarkerna över gränsen till Ryssland. Där virrar de hungriga omkring. tills de stöter på ett excentriskt läger med en shamanliknande ledare Magga som alltmer drar dem in i sin magiska cirkel. Allting håller just på att gå på tok då någonting drastiskt händer. Boken översattes också till finska och danska.

Romanen Ivoria (2005) tar upp ett aktuellt tema, illegal invandring, inbakad i en finlandssvensk vardag. Alphonse Sidiki som kommit med sin familj från Elfenbenskusten, gömmer sig nu för myndigheterna då familjen blivit utkastad ur landet. Han möter tonårsflickan Una som bor i Gräsviken, som tar hand om honom och gömmer honom hemma hos sig utan att hennes mamma vet om det. Snart blir flera personer involverade i saken. Alphonse får jobb som städare i ett gymnasium och får ett nytt gömställe i skolans vindskrubb, Samtidigt läser han vidare gymnasiets kurs i matematik. Till slut får Alphonse uppehållstillstånd men beslutar sig för att åka till Afrika .

Annikas nyaste bok Brev till världens ände (2008) väckte mycken uppmärksamhet. Samma år nominerades den till Finlandia Juniorpriset och belönades med Finlands svenska litteratursällskaps Topeliuspris. Motiveringen var ”Boken berättar om mobbning, avundsjuka, hämnd och skam, men också om möjligheten till försoning och växt. Språkdräkten varierar det tragiska och antydda med en befriande humor. Annika Luther dirigerar intrigen till ett överraskande slut med dramatisk”

Som motiveringen anger är bokens huvudteman vänskap, avundsjuka, hämnd och skam. Romanens huvudpersoner är Victor och Jeppe som båda sommarjobbar på Zoologiska museet i Helsingfors. Victor har just gått ut nian och bor ensam hemma i staden medan föräldrarna är på landet. På museet jobbar pojkarna men med lite olika uppgifter. Jeppe får sortera skalbaggar med de unga forskarna, medan Victor får bära packlådor då museet ska tömmas för inför renoveringen. Så finns där caféflickan Maria med den våldsamma pojkvännen som de båda är förälskade i. Ett svartsjukedrama rullas upp där fridlysta flygekorrar är inblandade.  Viktor skickar ett brev till världens ända om hur det hela gick till.

                                                                                                                                                                                                                                                          Boken utkom samtidigt på svenska och finska.

Förutom dessa fyra ungdomsromaner har Annika skrivit facklitteratur, artiklar och recensioner, medverkat i en historiebok och skrivit en kokbok.

-Ylva Uotila-

Källor:
Söderströms webbsidor
MLM/Finlandssvenska författare/Annika Luther

Senast uppdaterad 3.12.2010
Tidigare publicerad i författardatabasen Ord i Tiden
Tillagd i Boksampo: 27.2.2014/VS