Sagostund: Vänskap

Bokhylla

4 böcker

22.2.2016
|Alla bokhyllor

Veckan efter alla hjärtans dag kändes vänskap som ett givet tema - och ganska lätt också, med tanke på att nästan alla bilderböcker handlar på ett eller annat sätt om vänskap.

Jag valde igen att börja med en pekbok, Vems kompis?, så att även de minsta i gruppen skulle hänga med. Temat är tacksamt då alla kan relatera till det, och det blev också direkt diskussion om varför kompisar ibland blir osams.

Ingrid och Ivar handlar om det sköna med att ha en kompis att dela allt med och därifrån kan man bygga en åsnebrygga till barn som inte har kompisar eller barn som hittar på sina kompisar själv. De tre första böckerna om Gittan handlar just om Gittans låtsaskompisar och fungerar därför som ett bra diskussionsunderlag för temat. Dessutom är de sköna att läsa högt - både barnen och de vuxna i gruppen skrattade och jag hade själv också svårt att hålla mig för skratt bland annat då fårskallarna mumsar i sig använda plåster.

Sista boken är en utmaning. Kanel och Kanin och alla känslorna består av ett antal dikter som tillsammans formar en berättelse om vänskap, svartsjuka och försoning. Är gruppen splittrad och orolig, kan det vara svårt att få dem att lyssna färdigt, men i en liten grupp med högläsningsvana barn blir boken en underbart vacker avslutning. Till och med den minsta deltagaren på under ett år hängde med ända till slutet och sade efter Kanel och Kanin: Meja böckej! Det blev inga fler böcker, tyvärr, men en sång sjöng vi som avslutning: Tänk om jag hade en liten apa. Den handlar ju också om vänskap.